Đukanović i Milatović u drugom krugu, krah Andrije Mandića

0
487

Drugi krug održaće se za 14 dana, odnosno 2. aprila, a zanimljivost je da u njega ulaze kandidat opozicione DPS i vanparlamentarne partije PES. Kandidati parlamentarne većine od 30. avgusta, uprkos hvalisanjuu o osvojenih 60 odsto glasova, osvojili su zbirno jedva 30 odsto glasova, što ukazuje na neophodnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Takozvani suverenistički blok je, prema rezultatima izbora, osvojio samo 40 odsto glasova imajući u vidu zbirni rezultat kandidata DPS-a i SDP-a, ali i bez značajnijeg udjela glasova manje brojnih naroda

Crna Gora će šefa države dobiti u drugom krugu predsjedničkih izbora i za tu funkciju će se boriti kandidati Demokratske partije socijalista i Pokreta „Evropa sad“ Milo Đukanović i Jakov Milatović – pokazuju preliminarni rezultati predsjedničkih izbora.

Prema podacima Centra za monitoring, na uzorku od 99,5 odsto, Đukanović je osvojio 35,3 odsto glasova, a kandidat Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović 29,2 odsto.

Kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića podržalo je 19,3 odsto birača, Demokrata Aleksu Bečića 10,9 odsto, a kandidatkinju Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović-Stanković 3,2. Kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović osvojio je 1,4 odsto glasova, a influenser Jovan Radulović 0,8 odsto.

Podaci Centra za demokratsku tranziciju se neznatno razlikuju i po njima na uzorku od 100 odsto, Đukanović takođe ima 35,3 odsto, Milatović 28,9 a Mandić 19 odsto. Bečić ima 11 odsto, a Danilović 1,5 odsto.

Đukanović je, kako pokazuju prve preliminarne analize, ostvario jako dobar rezultat iako je kumulativno u odnosu na izbore 2018. izgubio 19 odsto birača. No, kako je išao sa pozicije kandidata opozicije, bez poluga vlasti, aktuelni predsjednik i prvi čovjek DPS-a može da bude zadovoljan: rezultat koji je ostvario je ,,čist“, bez primjesa paradržavne prednosti.

Upravo zato je potencijal aktuelnog predsjednika DPS-a u drugom krugu i dalje veliki, imajući u vidu potencijalne glasove dijaspore i opština sa većinskim albanskim i bošnjačkim stanovništvom. Prve preliminarne analize pokazuju nizak nivo izlaznostu u Ulcinju, Petnjici, Rožajama, Plavu i Tuzima, sredinama tradicionalno naklonjenim Đukanoviću.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, biračko pravo je iskoristilo 63,3 odsto glasača, što je neznatno manje nego na predsjedničkim izborima 2018. godine kada je glasalo 63,9 odsto birača. To je znatno ispod očekivanja brojnih analiza javnog mnjenja i tek treba rastumačiti razloge smanjene izlaznosti.

Drugi krug održaće se za 14 dana, odnosno 2. aprila i zanimljivost je da u njega ulaze kandidat opozicione DPS i vanparlamentarne partije PES. Kandidati parlamentarne većine od 30. avgusta i pored hvalisanja o spektakularnih 60 odsto, osvojili su zbirno jedva 30 odsto glasova što ukazuje na neophodnost održavanja vanrednih parlamentranih izbora. 

Takozvani suverenistički blok je, prema rezultatima izbora, na predsjedničkim izborima osvojio samo 40 odsto glasova, što mora da zabrine i Đukanovića, ali i ostale suverenističkih stranke pred parlamentarne izbore 11. juna.

120 HILJADA GLASOVA ZA ĐUKANOVIĆA

Predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović kazao je sinoć da očekuje pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora.

– Želim da podijelim zadovoljstvo što je Crna Gora još jednom potvrdila veoma dobar demokratski kapacitet. Izbori su protekli u mirnoj atmosferi, u kojoj su ljudi mogli slobodno da izraze svoju volju – kazao je Đukanović na konferenciji za medije.

U prvom krugu su, dodaje, ostvarili to što su željeli i to je ono što su planirali ostvariti.

– Ostvario sam 36 odsto glasova, što je u apsolutnim brojevima nešto iznad 120.000 glasova, što smatram vrijednim rezultatom. Tu je ozbiljna prednost nad drugim kandidatom, sa kojim ću se takmičiti u drugom krugu – rekao je Đukanović.

Dodaje i da znaju gdje su ,,džepovi“ buduće podrške i uradiće sve u narednih 14 dana za njihovo aktiviranje.

– Tvrdili smo da je najvažnije da se Crna Gora zadrži na svom putu. Zadovoljni smo stepenom podrške. Vjerujemo da je to dobra osnova za nadogradnju u narednih 14 dana i pobjedu na predsjedničkim izborima – kazao je Đukanović.

Rezultati su, prema njegovim riječima, potvrdili da Crna Gora treba izbore.

– Sjećate se koliko sam na tome insistirao. Nije bilo razumijevanja onih koji su se našli u izvršnoj vlasti nezasluženo, grčevito branili svoje fotelje. Rezultati potvrđuju da je ogromna većina raspoložena da zaključimo najvažnije izbore i Crnu Goru izvedemo iz krize u kojoj se našla. Projektujem da na skorijim parlamentarnim izborima potvrdimo snagu građanske i evropske Crne Gore i dobijemo vladu koja će je voditi tim putem – poručio je Đukanović.

Na pitanje novinara da li očekuje pobjedu u drugom krugu, odgovorio je potvrdno.

– Pobjedu sam već najavio, pobjedu očekujem – kazao je Đukanović.

Na pitanje je li potpredsjednik Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović najnezgodniji protivkandidat odgovorio je da nema zgodnog ili nezgodnog kandidata.

– Vidjeli ste u kampanji da je ključna ponuda bila poraziti Mila Đukanovića, a ne ponuda za dalji razvoj Crne Gore. Nema zgodnog kandidata među njima, jer očigledno imaju opsesiju da poraze mene. Ko god da je moj protivkandidat, moj cilj je isti, moja strategija je ista, ne prilagođavam je nijednom protivniku – naveo je Đukanović i dodao da smatra da najbolje artikuliše ono što su potrebe građanske, evropske Crne Gore. Kako god građani presude, dodao je, za njega je prihvatljivo, ali je ubijeđen da može da pobijedi i Milatovića.

Upitan da komentariše ukupan rezultat protivkandidata od 60 odsto rekao je da nije sklon da zbraja babe i žabe.

– Sad kad bi im dodali i rejtinge relevantne političke ličnosti u Srbiji možda bi bili još ubjedljiviji, dakle nema smisla. Mi smo se odmjerili i vidjeli ko je bolji – naveo je Đukanović.