Đukanović: Crna Gora podržava Ukrajinu jer se bori za slobodu i brani pravo svake demokratske države

0
66

Umjesto da slavimo nezavisnost naših prijatelja i pravo svakog čovjeka da živi u slobodi, naše misli su sa narodom Ukrajine, hrabrim muškarcima i ženama koji se brane od agresija susjeda, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na obilježavanju Dana nezavisnosti Ukrajine na Barutani.

“Ovdje smo da pokažemo da smo sa Ukrajinom i da još jednom osudimo agresiju Rusije. Ovdje smo da podijelimo sa vama bol za svakom nevinom žrtvom ovog suludog rata. Crna Gora će nastaviti da podržava Ukrajinu jer znamo da se danas bori za slobodu i brani pravo svake demokratske države“ poručio je Đukanović, dodajući da u Crnoj Gori vjerujemo da ta pravedna borba mora voditi ukrajinski narod do pobjede.

On je ukazao na to da Crna Gora i Ukrajina u kontinuitetu njeguju prijateljske odnose, te kazao da se nada da ćemo u budućnosti zajedno raditi na jačanju tih zemalja.

Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Gerasimenko je kazao da je Dan nezavisnosti Ukrajine simbol njihove borbe za slobodu.

“Ovaj praznik je simbol naše borbe za slobodu, ali ovog dana žalimo za milionima raseljenih Ukrajinaca i na desetine hiljada ubijenih“ kazao je Gerasimenko.

On je ukazao na to da Rusija pokušava da uništi njihovu zemlju ubijajući njihov narod, ali i poručio da je agresor već izgubio.

“Februar 24. je postao prekretnica. Ruska agresija ujedinila je cijeli demokratski svijet. Mi ćemo braniti našu i vašu slobodu po svaku cijenu. Nije slučajno što naš nacionalni dan mi obilježavamo na Barutani. Ovo mjesto je podsjetnik da Ukrajinci i Crnogorci dijele iste vrijednosti“ poručio je Gerasimenko.

On je kazao da je to jedan od razloga zašto su Crnogorci od prvog dana podržavali Ukrajinu i otvorili svoja srca i domove za ukrajinske izbjeglice.

“Na tome vam zaista zahvaljujemo kao i svakom članu medjunarodne zajednice koji je stao uz nas“ dodao je Gerasimenko.