Đukanović čestitao Bajram

0
207

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom velikog praznika Ramazanskog bajrama, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Ef. Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti uz želje da, nakon mjeseca posta, odricanja i molitve, praznične dane provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći i blagostanju.

„Veliki praznik Ramazanskog Bajrama, proslava okončanja najvažnijeg i najsvetijeg mjeseca za muslimane širom svijeta, jednog od pet duhovnih stubova islama, podstiče na obnovu, nove početke, snaženje duhovne discipline i odgovornosti u suočavanju s vlastitim odlukama. Svevremene poruke ovih svetih dana podsjećaju nas da su istina, dobrota, solidarnost i ljubav prema bližnjima ne samo najvažnija vjerska, nego i univerzalna svjetovna načela. Ona nas nadahnjuju ostvarenju daljeg napretka i blagostanja crnogorskog društva zasnovanog na zajedništvu i demokratskom suživotu, očuvanju dostojanstva svakog čovjeka i poštovanju zakona“, naveo je Đukanović.

Društvo smo, kako dodaje, koje vjekovima baštini bogatstvo različitih vjera i nacija kao svoje veliko istorijsko i civilizacijsko dostignuće.

„Iz takvog društva, u kome su sve identitetske osobenosti naših građana jednako tretirane, uvažene i zaštićene kao najpouzdaniji garant njegovog očuvanja, iznikla je savremena crnogorska država. Islamska zajednica kao neodvojivi dio našeg istorijskog trajanja oduvijek je davala poseban doprinos našem ukupnom razvoju. To čini i danas kroz brigu o dobru čovjeka i dobru Crne Gore kao istinski građanske države. Uvjeren sam da ćemo zajedno nastaviti da i nadalje istrajno svojim pregnućima doprinosimo napretku naše Crne Gore i afirmaciji najviših civilizacijskih vrijednosti koje dijelimo. Neka nam Bajramski dani i danas kada svi osjećamo nevjericu i užas nad strašnim zločinima u Ukrajini budu podstrek da se ne predamo zlu i nasilju, da prevaziđemo sukobe i ogorčenost, sebičnost zamijenimo velikodušnošću, pesimizam nadom, bespomoćnost nadvladamo solidarnošću, svjesni velike istine da: “Nije vjernik onaj od čijeg zla strahuje njegov susjed”. U svijetlu ovih misli Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti u Crnoj Gori još jednom upućujem čestitke povodom ovog posebnog praznika“, naveo je Đukanović.