Dani jetima u medresi „Mehmed Fatih“

0
112

U organizaciji turske Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH), Islamske zajednice u Crnoj Gori i fondacije „Zekat“, u Medresi „Mehmet Fatih“ u Podgorici, juče je održan skup „Dani jetima 2018“.

Djeca iz svih krajeva Crne Gore, koja su bez oca ili oba roditelja, danas su se družili s predstavnicima organizacije, koja stipendira 92 djece u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Izzet Sahin iz organizacije IHH kazao je da je današnji dan jedan od najsrećnijih u njegovom životu.

„Izražavam svoje zadovoljstvo što sam danas ovdje. Normalno je da jedno dijete ima roditelje, braću, sestre. Znajte da u Turskoj imate 80 miliona onih koji sam vam otac, majka, brat i sestra. Ono što ste preživljavali 90-tih godina prošlog vijeka, danas se dešava u Siriji. Mnoga djeca su danas odvojena od svojih roditelja. Nadam se da će tamo prestati stradanja i da se na Balkanu neće ponoviti nikada ono što se desilo 90-tih godina“, kazao je Sahin.

On je istakao da je IHH forimrana upravo zbog ratova na Balkanu, zbog rata u BiH.

„Mi se danas susrećemo s tri problema u svijetu, to su glad, neznanje i ratom zahvaćena područja. Tamo gdje je glad, tamo je kriza neznanja, a gdje vlada neznanje, tamo je i rat. Želim da vam preporučim da se obrazujete, da budete dobri ljudi i da radite i borite se da ovdje vlada mir. Mi ćemo biti uvijek tu da vam pomognemo“, poručio je predstavnik Fondacije IHH.

Djeca, korisnici stpendija Fondacije IHH primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 30 eura.

Sadmir Hadžijić, direktor Fondacije „Zekat“, kazao je da su u planu i novi projekti, koji se odnose na obrazovanje i edukaciju djece.

Skupu se obratio i direktor Medrese „Mehmet Fatih“ Fuad Čekić.