Damjanović najavio JEDNOKRATNU pomoć za sve penzionere

0
2462

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da to ministarstvo i Vlada planiraju da kroz rebalans budžeta predvide jednokratnu pomoć za sve penzionere u Crnoj Gori.

On je na konsultativnom saslušanje na temu: „Socio-ekonomski status penzionera u Crnoj Gori“ koje organizuuje skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podsjetio da su u decembru prošle godine usvojene dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima je predviđeno da minmalne penzija od 1. septembra budu 200 eura, a koje se odnose na oko 27.000 penzionera.

„To povećanje će koštati 1,35 miliona mjesečno ili 16 miliona godišnje. Predlagač je tada procijenio da će efekat biti 4 miliona imajući u vidu da će se ta primjena odnositi na tri mjeseca. Sagledavanjem norme povećanje će se odnositi retroaktivno za cijelu 2022. godinu, što znači da će biti neophodno u formi jednokratne isplate obezbijedi nekih 12 miliona eura koji nisu obuhvaćeni ovogodišnjim budžetom, kako bi se obezbijedila ova zakonska obaveza i tu neće biti nikakvih problema„, rekao je Damjanović

On je naglasio da će pomoć biti obezbijeđena svim penzionerima, imajući najave problematične jeseni u smislu snabdijevanja osnovnih životnih namirnica i energenata i njihovih cijena.

U Vladi i ministarstvima smo mišljenje da ćemo obezbijediti jednokratnu pemoć za sve penzionere u Crnoj Gori. Možemo je nazvati 13. penzijom… Razmislićemo o momentu kada ćemo obezbijediti ta sredstva, a ona će biti mnogo izdašnija od pomoći od 50 eura koja je dodijeljivana tokom pandemije„, rekao je Damjanović.

Podsjetio je da će novom formulom po kojoj se obračunavaju penzije, a koja zavisi od inflacije i prosječnih zarada, doći do novog uvećanje u oktobru.

Penzije u maju su po ovoj formuli uvećane za 8,15 odsto.

„Ovakva formula će omogućiti da penzije, istina veoma sporo, krenu da stižu nivo prosječnih zarada„, rekao je Damjanović.

On je istakao da su u ovom trenutku prosječne penzije na nivou 46 odsto prosječnih zarada i da penzioneri podnese veliki teret.

Prag ispod kojeg se ne bi smjelo ići je da pezije budu na nivou 50 odsto prosječne zarade, a ciljano 60 odsto, što je u ovom trenutku nemoguća misija, ali moramo da napravimo održivi sistem koji težiti tom cilju“, rekao je Damjanović.

Kazao je da će od Skupštine zavisiti da li će rebalans budžeta biti usvojen na kraju jula ili tokom septembra.