Crna Gora obilježava Dan državnosti

0
172

Crna Gora obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je sinoć na prijemu povodom Dana državnosti, kazao da je danas, 81 godinu nakon Trinaestojulskog ustanka 1941, u slobodnoj, nezavisnoj Crnoj Gori, jednako neugasla velika ideja koja je pokrenula taj veličanstveni događaj.

Đukanović je istakao da je taj događaj imao univerzalni značaj u vrijeme fašističke pošasti koja je harala Evropom.

„Zato su ga svjetski velikani toga doba prepoznali kao smjer kuda čovječanstvo treba da ide. Trinaesti jul 1941. trajno je trasirao i put obnove crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, put napretka i izgledne evropske budućnosti“, rekao je Đukanović.

Kako je rekao, jednako je za Crnu Goru inspirativan i 13. jul 1878. kada je na Berlinskom kongresu prvi put potvrđeno međunarodno priznanje Crne Gore.

Đukanović je dodao da se na tim čvrstim temeljima danas uspješno gradi građanska, demokratska, multietnička, evropska Crna Gora.

„Nažalost, sloboda, nezavisnost, antifašizam i multietničnost nijesu zauvijek osvojene vrijednosti same po sebi. Zato je na svim generacijama, u svim vremenima, da ih njeguju, da ih brane i osavremenjavaju. Sada je to dužnost generacija koje su obnovile državu na referendumu 2006.“, rekao je Đukanović.

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore danas u 12 sati organizuje u Bijelom Polju svečanu akademiju povodom Dana državnosti i ustanka crnogorskog naroda.

Svečanost pod nazivom „Vječna je Crna Gora“ biće održana u gradskom parku.

Proslave Dana državnosti biće održane i u drugim crnogorskim gradovima.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović uručila je u ponedjeljak najvaće državno priznanje – Trinastojulske nagrade ovogodišnjim dobitnicima.

Laureati su slikarka Jelena Tomašević, književnik Andrej Nikolaidis i kompozitor Senad Gačević.