Crna Gora slavi 21. maj – Dan nezavisnosti

0
111

Crna Gora danas obilježava 21. maj – Dan nezavisnosti, kada je prije 16 godina, 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Referendumsko pitanje je bilo: Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?

21. maja 2006. godine u osam časova bila su otvorena glasačka mjesta. Referendum je nadziralo preko 3000 domaćih i inostranih posmatrača. Glasačka mjesta su zatvorena u 20 sati. Prvi preliminarni podaci saopšteni su oko 23 časa da je za približno 55,62 odsto glasova podržalo opciju za nezavisnost Crne Gore. Nakon objavljenih preliminarnih rezultata, slavilo se na ulicama svih crnogorskih gradova.

Prema konačnim podacima, za opciju “Da” glasalo je 55,45 odsto što je bilo dovoljno za obnovu Nezavisne Crne Gore prelaskom cenzusa od 55 procenata koje je postavila EU i izbjegavanje takozvane “sive zone” (50-55 odsto) u kojoj bi većinska volja građana bila nadjačana manjinskom voljom. Ukupno je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog biračkog tijela. Nezavisnost Crne Gore podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto građana.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za predsjednika Republičke referendumske komisije RRK izabran je Slovak František Lipka.

Dana 3. juna 2006. godine, Skupština je konačno proglasila nezavisnu Crnu Goru. Nakon preporuka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 22. juna, crnogorski barjak se zavijorio ispred sjedišta Ujedinjenih nacija 28. juna 2006. godine, kada je Crna Gora postala najmlađa članica Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore uputio je čestitku građanima Crne Gore i poručio da Crna Gora nepokolebljivo stoji na evropskom putu, te da nijesmo dozvolili da s tog kursa skrene ni dok je njome upravljala neodgovorna Vlada.

“21. maj je kruna velikog nasljeđa slavne crnogorske istorije, koju ostavljamo u amanet pokoljenjima. S ponosom svjedočimo da je danas u Crnoj Gori sve više građana koji uviđaju značaj naše pobjede na referendumu 2006. godine. Razvoj situacije u Crnoj Gori, kao i regionalni i međunarodni kontekst potvrđuju koliko je bila vizionarska odluka o obnovi države. I koliko je važno, posebno u ovako turbulentnim vremenima, što kormilo upravljanja državom imamo u svojim rukama”, istakao je Đukanović.

Povodom Dana nezavisnosti premijer Dritan Abazović sinoć je priredio svečani prijem kome su prisustvovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović, zvanice iz zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

“Crna Gora mora nepokopebljivo koračati evropskim putem gdje će život svakog njenog građanina biti bolji i kvalitetniji. Vrijeme je da se Crna Gora okrene sebi”, poručio je Abazović sa sinoćnjeg svečanog prijema.

Neradni dani povodom Dana nezavisnosti su 21, 22 i 23. maj.