Crkveni odbor: Ukoliko se još jednom desi negiranje zločina u Bukovici i Bijeloj Crkvi smatraćemo to pozivom na protjerivanje hrišćana iz Rožaja

0
1263

“Crkvena opština rožajska zgranuta je i duboko razočarana, nedavnom izjavom Almira Avdića, predsjednika Skupštine opštine Rožaje, koju je prenijela Radio-televizija Rožaje a u kojoj je pozvao na brisanje pojedinih freski u ovdašnjem hramu, posvećenom Svetom Jovanu Krstitelju”, navodi se u uvodnom dijelu saopštenja koje je našoj redakciji dostavio paroh Slobodan Radojević.

U reagovanju se navodi da je ovdašnje pravoslavno stanovništvo koje broji tek nešto preko dva procenta, iznenađeno zbog poziva Avdića, koji se na ovaj način, kako ističu, umiješao u crkvne poslove pokušavajući da mijenja istoriju pravoslavnog življa koji bi, po njemu, trebali da zaborave na svoje žrtve i da izbrišu kulturu sjećanja.

Obraćanje prenosimo u cjelosti:

-Poštovani gospodine Avdiću, pošto ste, kako ste sami rekli, imali potrebu da se obratite javnosti na ovako grub i neprimjeren način, poručujemo Vam da ste svojim obraćanjem povrijedili osjećanja pravoslavaca u ovoj opštini, kada ste dali sebi za pravo da se miješate u uređenje crkvenih pitanja što Vam ni po jednom osnovu ne pripada.

Želimo da Vama i svima onima koji negoduju zbog freskopisa u crkvi Ružici poručimo da živopis predstavlja pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, koja je zajamčena Evropskom konvenciom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKLJPS) i Ustavom Crne Gore. Zato ne tražite od nas da zaboravimo preko 50 žrtava koje su zvjerski masakrirane u Bijeloj Crkvi i Bukovici, čija je krivica ta, što su pravoslavni Srbi, a njihovi domovi opljačkani i spaljeni. Od Vas smo, kao predsjednika SO, očekivali da osudite ovaj zločin prema nedužnom stanovništvu, ženama, starcima i djeci, i da naročito porodicama stradalih iskažete pijetet prema njihovom bolu, koji su pak, kao i Vi stanovnici ove opštine – navodi se u saopštenju u kojem je još jednom naglašeno da su Bošnjaci u izgradnji crkve Ružice učestvovali sa 4% njene ukupne vrijednosti.

U javnom obraćanju građanima Rožaja i Crne Gore se dalje navodi da je naročito žalosno što je gospodin Avdić čovjek koji je završio studije menadžmenta u Beogradu i koji drži do evropskkh vrijednosti, svojom izjavom okrnjio evropske akte i norme koje regulišu oblast ljudskih prava i sloboda.

-Kada je riječ o izjavi jereja Slobodana Radojevića da su Bošnjaci u izgradnji ovog hrama učestvovali sa ukupno četiri procenta, na šta smo zahvalni, a koja je Vas, kako ste iznijeli veoma uvrijedila, jer smatrate da su Vaši sunarodnici u izgradnji Crkve učestvovali sa mnogo više novca, poručujemo Vam da su pomenute informacije precizne i tačne jer je o svim donacijama vodjena evidencija sa izuzetnom preciznošću. Zahvalnice koje su od strane Eparhije budimljansko – nikšićke,uručene pojedincima bošnjačke nacionalnosti su znak zahvalnosti i poštovanja prema tim dobrotvorima, na koje bi trebali svi da se ugledamo. Budući da ste naše priložnike iz korpusa bošnjačke zajednice javno pozvali da ova priznanja vrate crkvi, ukoliko su se oni lično zbog toga pokajali, mi ih očekujemo da dodju kod nas gdje će im cjelokupni prilozi biti vraćeni – navodi se u obraćanju Crkvenog odbora.

U saopštenju se još poručuju da freskopis i ikonopis predstavljaju vjersko slikarstvo koje je neraskidivo vezano sa crkvenom misiom i sa vjerskom propovijedi.

– Kao takav oblik vjerskog djelovanja i ispovijedanja vjere, freskopis predstavlja pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti koje je zajamčeno pomenutom evropskom konvenciom kao i Ustavom Crne Gore – navode iz Crkvenog odbora.
Iz Crkvenog odbora saopštavaju da su iznenađeni i uvrijedjeni pozivom Avdića na brisanje pojedinih freski u ovom hramu te da takav zahtjev smatraju uplitanjem u crkveno uredjenje sa željom mijenjanja istorije i kulture sjećanja na pravoslavne mučenike ovoga kraja koji su stradali od ruke svojih komšija muslimana tokom Drugog svjetskog rata.
– Mi našu istoriju, niti možemo, niti želimo da zaboravimo pa pozivamo i Vas da učestvujete u odavanju pijeteta nevino stradalim pravoslavcima. U ime svih pravoslavaca iz Rožaja poručujemo Vam da smo Vaše izjave doživjeli kao poziv da treba da zanemarimo sopstvenu istoriju, kulturu sjećanja pa čak i da zaboravimo ko smo. Želimo da Vama i svima onima u čije ste ime neumjesno govorili na račun pravoslavnog življa i protojereja Slobodana Radojevića, u ovoj opštini pozivajući na negiranje zločina nad pravoslavcima u Bukovici i Bijeloj Crkvi, ukoliko se to još jednom ponovi, smatraćemo kao poziv na protjerivanje ovdašnjih hrišćana i njihovog svještenika. U nadi da ćemo nastaviti da gradimo dobrosusjedske i medjuvjerske odnose, ne zaboravljajući pritom istoriju i gajeći čojstvo i junaštvo naših predaka, spremni smo da sa našim komšijama Bošnjacima i Muslimanima nastavimo život u razumijevanju, toleranciji i slozi, zaključuje se u saopštenju.