Bošnjačko vijeće: Izbor sudija diskriminiše predstavnike manjinskih naroda

0
261

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori pozdravlja dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i apeluje na pregovarače i poslanike da obustave marginalizaciju kandidata iz reda manjinskih naroda.

Povodom informacije da su poslanici na jučerašnjem (1. februara 2023. god.) zajedničkom sastanku članova Kolegijuma predsjednice Skupštine i članova Ustavnog odbora postigli saglasnost po pitanju izbora tri od četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori upozorava javnost i međunarodne posmatrače da se najavljenom kombinatorikom za izbor sudija priprema još jedna gruba diskriminacija predstavnika manjinskih naroda.

Uprkos informacijama da svojim referencama posebnu pažnju zaslužuju i sudije: Fadil Kardović, Alija Beganović, Faruk Resulbegović, Sulejman Guči, pravnici koji bi mogli činiti nedostajući sastav Ustavnog suda, učesnici pomenutog Kolegijuma nisu predložili nijednog od njih, što se s pravom može smatrati uvredom i protivzakonitim postupkom na štetu manjinskih naroda.

Nedopustivo je da da među 11 sudija Vrhovnog suda Crne Gore i 6 sudija Apelacionog suda Crne Gore, a kako se priprema i Ustavnog suda, neće biti niti jednog pripadnika manje brojnog naroda, što moramo razumjeti kao puzajući kontinuitet administrativnog progona Bošnjaka, iz institucija sistema Crne Gore u kojem i onako nisu bili procentualno srazmjerno zastupljeni.

Ne sporeći argumente da su uvažene sutkinje Armenko, Tešić i Đuranović takođe kvalitetni kandidati moramo ukazati na očigledno nepoštovanje zakona i principa afirmativne akcije, koji podrazumijeva da se između istorangiranih prednost daje kandidatu iz reda manjinskih naroda.

Bošnjaci su narod koji, rame uz rame sa ostalim demokratskim snagama konstituišu multikulturno, građansko i proevropsko biće Crne Gore, koja savremeni napredak i demokratski prosperitet može ostvariti samo ukoliko se vrati istinskom uvažavanju i punom poštovanju svih različitosti.

Stoga Bošnjačko vijeće apeluje na sve poslanike, posebno Bošnjake u svim strankama, da ne podliježu sindromu “Sejdo Bajramović”, već da slobodno i bez kompleksa ukažu na obavezu izbora kvalitetnih sudija iz reda bošnjačkog naroda.

Ustav Crne Gore i zakoni garantuju srazmjernu zastupljenost manjinskih naroda i svi ste dužni da obezbijedite poštovanje tih načela u svim porama državnog sistema pa i u institucijama pravosuđa i tužilaštva.