Bošnjačka stranka: Zabrinjavajući i nekorektni politički pokušaji, svjesna manipulacija genocidom u Srebrenici

0
193

Posljednji pokušaji da se Bošnjačka stranka i njen predsjednik Ervin Ibrahimović predstave kao neko ko relativizuje pitanje genocida u Srebrenici, u najmanju ruku su zabrinjavajući i politički nekorektni, saopšteno je CdM-u iz Bošnjačke stranke.

Iz Bošnjačke stranke, u izjavi za CdM, naglašavaju da izjava Ibrahimovića ima svoj puni smisao tek ako se stavi u kontekst kompletne izjave date novinaru TV Vijesti Petru Komneniću kao odgovor na pitanje: Da li dodavanje osude genocida u Srebrenici u platformu o saradnji doživljavate kao pomoć tom procesu ili kao pokušaj sabotaže tog procesa?

“Svako izdvajanje samo jedne rečenice iz konteksta kompletne izjave predstavlja svjesnu manipulaciju istinom i grubu manipulaciju genocidom u Srebrenici, žrtvama tog genocida i osjećanjima svih koji su u ovom genocidu ostali bez svojih najbližih”, poručuju iz BS-a.

Iz tog razloga, kako kažu iz BS-a, da bi javnost imala potpuni uvid u ono što je izjava Ibrahimovića na ovu za sve Bošnjake osjetljivu i emotivnu temu, dajemo javnosti na uvid kompletnu izjavu u kojoj se nedvosmisleno i decidno govori o temeljnim evropskim vrijednostima koje bi morala baštiniti 43. Vlada Crne Gore, kako bi svako mogao sam da donese zaključak o značenju izjava koje su istrgnute iz konteksta zlonamjerno prezentovane javnosti kao odustajanje Bošnjačke stranke od temeljnih, a za Bošnjake i najosjetljivijih vrijednosnih odrednica današnje civilizacije.

“Istovremeno obavještavamo javnost da se, zbog pijeteta prema žrtvama genocida u Srebrenici ovim pitanjem nećemo baviti iz ugla dnevne politike, onako kako to danas, na našu veliku žalost i iznenađenje, rade neki naši prijatelji a naš odnos prema ovom za nas bolnom pitanju, koji smo i ranije uvijek jasno i nedvosmisleno iskazivali a u vidu Rezolucije o genocidu u Srebrenici i utkali u naš politički sistem, iskazaćemo i u kontekstu formiranja nove vlade na način i u obliku u kojem budemo smatrali da treba, o čemu će javnost biti informisana na adekvatan način”, jasno navode u BS-u.

Iz BS-a da majkama i porodicama žrtava genocida u Srebrenici još jednom iskazuju izraze najdubljeg bratskog saosjećanja sa njihovim i našim zajedničkim gubicima i stradanjima i uputimo izvinjenje što nakon svega što im se desilo ovakve bezosjećajne i političke zloupotrebe genocida u Srebrenici iznova otvaraju njihove i naše nazacijeljene rane.

“Takođe se zahvaljujemo svim organizacijama i pojedincima koju su nam, čvrsto vjerujući u naša opredjeljenja da isključivo na evropakim i civilizacijskim vrijednostima gradimo evropsku i gradjansku Crnu Goru, pružili podršku. Pozivamo naše političke prijatelje koji su ničim izazvani pokušali da iskazivanjem sumnje u iskren odnos predsjednika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića prema genocidu u Srebrenici i onome što je njegov odnos prema kulturi sjećanja na ovaj genocid diskredituju njega lično i Bošnjačku stranku da to ne rade jer time nanose štetu našim zajedničkim težnjama da stvorimo stabilnu evropsku i gradjansku Crnu Goru”, zaključuju za CdM u BS-u.

Izvor: CDM