Biće razriješeno oko 50 odsto načelnika centara bezbjednosti širom Crne Gore

0
529

U Upravi policije predstoje smjene načelnika centara bezbjednosti, razriješiće oko 50 odsto njih, nezvačino saznaje Dan. Sve to događa se nakon hapšenja v.d. pomoćnika direktora UP Dejana Kneževića, a potom i smjene Zorana Brđanina.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević uhapšen je 22. marta, u nastavku akcije SDT-a, a zbog sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i druga krivična djela.

Odlukom Vlade, a na predlog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, osam dana nakon hapšenja Kneževića, smijenjen je i direktor Uprave policije Zoran Brđanin. Za v.d. direktora Uprave policije Vlada je imenovala Nikolu Terzića, dotadašnjeg načelnika budvanskog Centra bezbjednosti.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić i načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja i koordinator policijskih službi za borbu protiv kriminala Predrag Šuković na jučerašnjem kolegijumu vrha Uprave policije smijenili su sve šefove unutar Sektora kriminalističke policije i privremeno imenovali nove, pišu današnje Vijesti.

Napravljena je rokada na rukovodećem mjestu Odsjeka za borbu protiv droga pa je umjesto Biljane Knežević na tu poziciju imenovana Aleksandra Saška Mihajlović.

Smijenjen je šef Interpola Dejan Boljević i na njegovo mjesto privremeno postavljena Gordana Milutinović, koja ima rješenje u Specijalnom policijskom odjeljenju.

Na kolegijumu UP, kako navode Vijesti, smijenjen je načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Aleksandar Bošković, kojeg je za sada rasporednom odlukom zamijenio službenik SPO Danilo Šćepanović.

Kadrovska smjena napravljena i u Odsjeku za suzbijanje privrednog kriminala, gdje je odlukom vrha UP imenovana Maja Pavićević.

Dan nakon što je uhapšen v. d. pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević zbog sumnje da je navodno bio član kriminalne organizacije, rasformiran je Odsjek za suzbijanje teških krivičnih djela i privremeno svi službenici poslati kući.

Dosadašnji šef tog odsjeka formiranog 2019. godine – Milorad Žižić, dobio je novo rasporedno rješenje van Podgorice, dok su službenici u tom dijelu UP raspoređeni na nova radna mjesta koja su bila upražnjena unutar sistema Uprave policije.

Službenik tog odsjeka i bivši visoki operativac Agencije za nacionalnu bezbjednost Duško Golubović, odlukom vrha UP proglašen je kao tehnološki višak, jer formalno Odsjek za suzbijanje teških krivičnih djela više ne postoji.

Nakon nepune četiri godine rada, rasformiran je i Tim za podršku, kojim je komandovao Boban Brnović.

Na račun službenika Tima za podršku u proteklih 20-ak dana stigle su brojne optužbe u medijima za navodno nečovječno postupanje prilikom policijskog rada.