Besmisleno ići na hadž pješice

0
3803

Društvene mreže usijale su se hvalospjevima kako je izvjesni Beganović krenuo na hadž pješke. Odgovor na pitanje da li ima smisla ići na hadž pješke dao je profesor islamskih nauka Abdullah Mujić. Tekst ima edukativni karakter.

Piše: Prof. Abdullah Mujić

Pita me neko da li sam čuo za osobu koja je ove godine krenula na hadž pješice. Rekao sam da jesam, i iskreno smatram taj postupak nerazumnim u današnjem vremenu. Mislim da se ta osoba nije posavjetovala sa alimima o tom postupku. Ako hoće da obavi hadž pješice zbog financijskih razloga, jer je jeftinije, ispravan odgovor je da nije jeftinije. Prije desetak godina bio je isto tako jedan slučaj, i na osnovu toga znam da je potrebno oko 60 pari obuće da se samo ode. Gdje je smještaj za svaku noć i hrana, a da ne govorimo o sigurnosti i zdravlju.
A, ako hoće veći sevap da zaradi hodajuću do Mekke, isto nije ispravno.

Ukoliko poteškoća u izvršavanju ibadeta bude van naše kontrole, tada rob biva nagrađen, ali ako sam sebi prouzrokuje poteškoću, onda neće biti nagrađen, čak, štaviše, može biti i griješan zbog toga, poput da čovjek klanja na suncu a neće u sobi ili hladu, jer sam hoće da mu bude teže kako bi veći sevap imao, za razliku od čovjeka koji nema gdje da klanja, nalazi se na otvorenom, pa mora na suncu da klanja, pa je prvi sam odabrao da se muči a drugi nije imao izbora. Drugi će biti nagrađen, dok prvi neće. Zamislite da čovjek neće da nosi kišobran kada pada kiša dok ide u džamiju misleći da je to Allahu draže?!

Samokažnjavanje je zulum prema samom sebi i nije dozvoljen čak ni zbog ibadeta, jer Allah ne opterećuje roba Svoga preko njegovih mogućnosti i ne voli one koji zulum čine. Tako da, izvršavanje ibadeta sa poteškoćom koji je samoprouzrokovan i svojim izborom izabran, nenagrađuje se za tu poteškoću, već suprotno.

Imam Buharija bilježi hadis od Enesa, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio jednog starca kako ide oslanjajući se na svoja dva sina i upitao:

„Šta je to?“

„Zavjetovao se da ide pješke (na hadž)“ – rekli su oni.

„Kažnjavanje tako samog sebe – rekao je on – Allahu nije potrebno, i naredio mu da jaše.“


Ako znate tu osobu lično, nazovite je telefonom i savjetujete je da odustane od takvog načina putovanja. Neka se prijavi u islamskoj zajednici i putuje kao i sve hadžije, a ako ga sretnete, isto tako savjetujete ga. Nemojte nipošto podržavati takvo razmišljanje i postupke, jer neznanje zatvara oči i otvara maštu, pa se nemojte iznenaditi kada svašta čujete i vidite da neuki muslimani rade.

Nemojte se iznenaditi da sutra čujete kako je neki naš krenuo na hadž u suprotnom smjeru, preko Amerike, Kine i Indije, jer misli da je veća nagrada ako se više namuči i kazni.