Abazović: Kanidatura Mandića pojačala bi šanse Đukanoviću

0
225

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u emisiji Slobodna zona na Prvoj TV, kazao da ne vidi ništa sporno o ideji Milana Kneževića oko formiranja 44. vlade, ali kaže da te stvari treba konkretizovati. On je ocijeno da ukoliko predsjednički kandidat DF-a bude Andrija Mandić, to bi pojačalo šanse aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića. Ponovio je da je najvažnije da Crna Gora dobije novog predsjednika.

O eventualnom formiranju nove vlade

“Na način na koji se prošli put pokušalo nijesu se znali programski ciljevi i prioriteti”, kazao je on.

Red koraka je, kaže on, sljedeći.

“Prvo sudije Ustavnog suda, onda bi imali jasnu situaciju. Tada bi imali situaciju da se provjeri ono što je ranije radio predsjednik i moglo bi da se odrazi na vanredne parlamentarne izbore, a provjerio bi se i zakon o predsjedniku”, navodi Abazović.

Ustavni sud nije izabran zbog DPS-a

On tvrdi da Ustavni sud prethodni put nije izabran zbog DPS-a.

“Bilo bi dobro da se većina okupi oko zajedničkog kandidata da bi to olakšalo izbor građanima i da bi to zadalo konačni udarac aktuelnom predsjedniku Milu Đukanoviću“, ponovio je Abazović.

Abazović je poručio da je Temeljni ugovor bio u sporazumu za formiranje 43.Vlade koju je tada podržao DPS.

On naglašava da ne vidi kako u kratkom roku riješiti priču o eventualnom formiranju 44. Vlade.

“Ako bismo imali zajedničkog predsjedničkog kandidata to bi bio jedan plus ka priči o formiranju te 44. Vlade”, istakao je Abazović.

DPS je značajno slabiji nego ranije

Abazović poručuje da su splasnule tenzije jer DPS je značajno slabiji nego ranije i desetkovan je.

“Ne znam hoće li se kandidovati Đukanović. Mislim da ne bi trebalo. On je još prije godinu trebalo da ode u političku penziju. On je sebi naoravio medveđu uslugu. Ne znam zašto nije otišao u političku penziju. Bilo bi dobro za DPS da idu u trku sa nekim drugim licem”, ističe.

Mišljenja je da je Milica Pejanović Đurišić bolji kandidat nego Đukanović.

Za Ivana Vukovića kaže da su ga u DPS-u izabrali da izgubi u njihovo ime u Podgorici.

“Najvažnije je da Đukanović više ne bude predsjednik Crne Gore. Sve ostalo je manje važno. Mislim da bi kandidatura Andrije Mandića pojačala šanse Đukanoviću. Ali ko god uđe u drugi krug ima velike šanse protiv Đukanovića. Svi hoćemo da vidimo novog predsjednika”, smatra Abazović.