Balota: Šćekić ćutao i podržavao poteze Spajića, a sada upozorava na problem

0
199

Da je upravljanje zdravstvenim sistemom Crne Gore godinama unazad više nego problematično to je danas potvrdio ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazavši da je zdravstveni sistem pred kolapsom zbog finansijskih problema, kazao je potpredsjednik SDP-a, Adis Balota

„Ne čitav, ali ogroman dio problema je napravljen za vrijeme 42. Vlade koja je lošim planiranjem i raspodjelom sredstava dovela zdravstveni sistem u egzistencijalnu krizu“, kazao je Balota. 

Ističe da su iz Socijaldemokratske partije još i tada ukazivali na probleme koje će proizvesti plan tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića.

„Ponavljam činjenice koje sam iznio još u decembru 2021. godine: Neizmirene obaveze Fonda za zdravstveno osiguranje biće blizu 50 miliona eura; Urušavanje modela finansiranja zdravstvenog sistema biće značajno izraženo ukidanjem doprinosa za zdravstvo. Fond u ovakvom sistemu gubi smisao jer kontrole u zdravstvenom sistemu za koje je zadužen više nemaju svrhu; Svjetska Banka i MMF su u svakom izvještaju u zadnjih 15 godina podržavale model finasiranja koji je uspostavljen, i obezbjeđivali značajna finansijska sredstva“, naveo je balota. 

Dragoslav Šćekić kao tadašnji direktor Fonda zdravstva je, dodaje Balota, tada ćutao i podržavao poteze ministra Spajića a poslanici SNP-a su glasali za takav budžet, međutim, sada se Šćekić, u ulozi ministra zdravstva iz SNP-a čudi i upozorava na problem.

„Ovo je krajnje populistički potez. Prvi potez nove Vlade jeste da ispravi ovaj nerazumni potez i dovede stvari u normalu ali najviše me brine ćutanje stručnih tijela zdravstvenog sistema (komore, udruzenja, fakulteti..)“, zaključio je Balota.