Adžić osniva političku stranku

0
483

Crnogorski istoričar i pravnik Novak Adžić osnovaće političku stranku, a kako je potvrdio Pobjedi, inicijativni odbor nove partije trebalo bi da se održi za mjesec, dok je osnivački kongres planiran do kraja godine.

Adžić je rekao da će stranka okupiti „patriote svih vjera i nacija koji su beskompromisno odani Crnoj Gori“.

– Istina je da sa grupom veoma ozbiljnih i odgovornih ljudi, različitih profesija, zanimanja, vokacija osnivam crnogorsku stranku. Da li će se ona zvati crnogorska stranka ili crnogorska stranka slobode ili crnogorski evropski pokret, o tome će odlučiti njeni osnivači na inicijativnom odboru kojeg planiramo da održimo za mjesec, kad se obezbijede svi uslovi – kazao je za Pobjedu Adžić.

Rekao je da će, nakon sjednice inicijativnog odbora, javnost biti upoznata o imenima i prezimenima osnivača crnogorske stranke, o njenim ciljevima, namjerama, programu i statutu, kojeg će pripremiti komisije, imenovane od inicijativnog odbora za razmatranje i usvajanje na osnivačkom kongresu.

– Osnivački kongres planiramo do kraja ove godine, ako to dozvole objektivne mogućnosti. Stranka će biti crnogorska nacionalna, ali istovremeno i građanska, i okupljaće patriote svih vjera i nacija koji su beskompromisno odani Crnoj Gori. Stranka će funkcionisati po demokratskom principu i neće biti stranka desničarskog karaktera – kazao je Adžić.

Prema njegovim riječima, to će biti stranka koja će profilisati crnogorski sistem građanskih, multietničkih vrijednosti, koja će biti na braniku i afirmaciji crnogorskog nacionalnog, državnog, kulturnog, jezičkog i drugog identiteta, koja će insistirati na principima sekularne države i građanskog društva, te koja će se protiviti, u legalnoj, ustavnoj političkoj proceduri, nasrtajima na crnogorski nacionalni identitet, negiranju i asimilaciji crnogorske nacije.

– To će biti jedna, kako računamo i kako sam zamislio sa većom grupom saradnika, moderna, evropska partija koja će promovisati vrijednosti, i crnogorske i evropske, koje su danas u Crnoj Gori napadnute sa raznih strana brojnim političkim i drugim udarima, naročito od onih koji promovišu ideologiju nacionalšovinizma i klerikalizaciju crnogorskog društva. Tome će se crnogorska stranka protiviti jasno, beskompromisno i u demokratskim procedurama, i na legalan i legitiman način doprinijeti da se zaštite vitalni crnogorski, državni i nacionalni interesi građanske, multietničke Crne Gore, evropskog i NATO sistema vrijednosti – istakao je Adžić.