21 MAJ – DA, ZA CRNU GORU KOJU VOLIMO !

0
34

Veliki crnogorski istorijski datumi  stoje u dvije kolone: ratni i mirnodopski. Dopunjavaju jedan drugog, nadograđuju i čuvaju. Svijetli mirnodopski datum – 21. maj 2006. je emocija koja se ne može  prevesti na druge jezike. Emocija i trijumf jedne generacije. Prisjetimo se Arhimedovog usklika: „Dajte mi oslonac i ja ću podići zemlju“!  Sve je u ovom datumu. Nije on samo usamljeno sjećanje crnogorsko. Evo 21. maja! Majske zore – tog oslonca za podizanje i uzdizanje Crne Gore. To je ta najstabilnija tačka oslonca! „Crnogorci su krivi jer misle da je Crna Gora njihova Crna Gora“! – pisao je pjesnik Zogović. Sa tog dvadesetprvomajskog oslonca se uzdiže evropska, građanska, multikulturalna i antifašistička Crna Gora.  

Evo te majske zore sedamnaest godina kasnije. One koja ne smije biti u procentima. One koja ne smije biti pospana. Koja se mora (po)vratiti sebi za vazda. Proslava i obilježavanje nije isto! Razlika je! Ovaj datum nas opominje da je „lako hodati po prošlosti, ali treba hrabro zaviriti u budućnost“. A ona je počela i te svijetle majske zore – za tu generaciju i svaku dolazeću. Za generaciju koja je obnovila crnogorsku nezavisnost i naslonila se na onu vječno hrabru koja je izvojevala slobodu! Čast i jednoj i drugoj generaciji! Kultura sjećanja. Proslava i slava! „To je zemlja najveće krajnosti – dubokog mraka  i raskošne svjetlosti“. Datum raskošne svjetlosti – 21. maj! Trijumf jedne generacije i politike. Rezultat kojim se diči jedna generacija i ponosno ističe: Da, za Crnu Goru koju volimo! Ističe i prenosi nasljednicima. Lijepa poruka koja sve obavezuje.

Ko, danas osporava taj datum i rezultate? Retorika ili trajanje loše prakse? Čili ta retorika. Dvadesetprvomajsko DA potrlo je ono NE. Jer, Crna Gora je domovina svih koji u njoj žive. Različitosti moraju biti samo njen ukras. Prisjećamo se Lubardinog: „Skoro sam plakao pred ljepotom Crne Gore“! Neka pred tom ljepotom i ovog 21. maja kane ponosna crnogorska i svaka druga suza. Jedino ta suza!

Ponosno zapjevajmo: Oj, svijetla majska zoro!

 Da je vječna Crna Gora!

Prof. dr Draško Došljak