Kako prepoznati lažne novčanice (video)

0
511

U Crnoj Gori najčešće se pojavljuju dobro izrađeni falsifikovani euri proizvedeni van naše granice. Banke i pošte imaju poseban aparat koji prepoznaje falsifikovane eure. Kako da prepoznamo lažnjak objasnili su nam u Centralnoj banci Crne Gore.

Prva lekcija u prepoznavanju falsifikovanog novca je da svaka novčanica ima nekoliko elemenata zaštite od krivotvorenja. Sve to se može provjeriti bez upotrebe bilo kakve opreme. Dovoljno je da novčanicu okrenete premu svjetlu.

„Originalna novčanica uvijek ima svjetliji nominalni broj u vodenom žigu u odnosu na glavni motiv“, kazao je Dejan Levičar iz CBCG.

Kada se originalna novčanica stavi na tamnu podlogu broj ispod vodenog žiga ostaje taman. Kod lažnih je bijele boje. Sljedeći znak prepoznavanja je presijavajuća traka koja se kod manjih apoena nalazi na poleđini.

„Kod većih apoena sa poleđine nalazi se mastilo koje mijenja boju. Kada se te novčanice pomjeraju nijanse idu od roze do maslinaste“, objašnjava Levićar.

Kako su falsifikatori prvu seriju eura iskopirali do savršenstva, plan je bio da se novim novčanicama spriječi proizvodnja lažnjaka. Ni to nije spriječilo manipulaciju.

„Kod druge Evropa serije dodat je novi zaštitni element, to je smaragdni broj. Postoji jedna smaragdna boja koja pleše po broju novčanice, kazao je Levičar.