Epidemija COVID-19 u Domu starih u Podgorici, virus potvrđen kod 20 osoba

0
56

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je 5. januara registrovao povećan broj slučajeva COVID-19 među korisnicima JU Dom starih Podgorica.

Obolijevanje od COVID-19, kako je saopšteno iz IJZCG, je laboratorijskim putem potvrđeno kod 20 osoba, dok je kod njih petoro istovremeno dokazana i koinfekcija sa respiratornim sincicijanim virusom (RSV).

“Prema informacijama dobijenim od zdravstvene službe Doma starih, svi oboljeli imaju blage do umjerene simptome respiratorne infekcije i trenutno su dobrog opšteg stanja”, kazali su iz Instituta.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je započeo epidemiološko ispitivanje i sprovodi pojačan epidemiološki nadzor u Domu.

Iz IJZCG navode da preporuke za sprječavanje i suzbijanje širenja akutnih zaraznih respiratornih infekcija među korisnicima doma i zaposlenima dostavljene su Upravi doma.

“Kao i prethodnih sedmica, tako i ovom prilikom apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da tokom prazničnih dana i perioda godine kada je pojava akutnih zaraznih respiratornih bolesti učestala, budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos oboljenja, kao što su veliki kašalj, grip, COVID-19, infekcija sa RSV i drugih, na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći”, upozoravaju iz zdravstvene ustanove.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je u susret praznicima poslao dopis svim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama socijalne i dječje zaštite, uz zahtjev da, kako kažu, maksimalno unaprijede sprovođenje mjera za sprječavanje i suzbijanje akutnih zaraznih respiratornih bolesti.

“Napominjemo da je vakcinacija najdjelotvornija mjera prevencije. U Crnoj Gori trenutno je dostupna vakcina protiv sezonskog gripa i pozivamo sve koji su ciljna grupa da se što prije vakcinišu. Takođe, u toku je završna procedura nabavke vakcine protiv COVID-19 sa unaprijeđenim sastavom (sa XBB sojem) pa će i ova vakcina uskoro biti dostupna rizičnim grupama”, poručuju iz IJZCG.