BAKA IZ ŽIVINICA AUTOMEHANIČAR I RELI VOZAČ

0
316

Lakše je razbiti atom nego predrasude, kazao je davno Albert Ajnštajn, a Fadila Ikanović (83) iz Živinica, u Bosni i Hercegovini pobila je ovu teoriju davno.

Zbog predrasuda okoline, Fadila se nije školovala za automehaničara. Na nagovor rodbine, majka je upisala u trgovačku školu. Diplomu je poklonila rodbini i otisnula se u mehaničarski život sa bratom.

“To je bila moja velika želja i meni nije bilo teško. Stvarno sam se naradila puno. Namijenjala sam se i kola i kombija. Nije mi žao”, priča Fadila Ikanović za N1.

Bila je prva žena u Živinicama koja je vozački položila davne 1966. godine. Za 52 godine vozačkog staža veliki broj kilometara je iza nje i kaže samo dvije saobraćajne kazne, ali i brojne avanture.

Osim što je majstor za automobile, 83-godišnja Fadila ima svoju radionicu gdje izrađuje predmete od drveta, ali radi i druge brojne muške poslove.

“Nemam nikakvih želja. Prošla sam sve. Moju djecu sam provela svugdje, uživali su. Nekada ova kola ne upalim po dva, tri dana. Nekada palim svaki dan i idem”, dodaje baka Fadila.

Ova zanimljiva žena nema namjeru da ostavi volan još dugo. S njim je nadjačala stereotipe okoline i živi svoje snove u devetoj deceniji života.