Sutović: Samo čiste rijeke garantuju odličan ribolov

0
357

Predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba „Ibar” iz Rožaja, Suad Sutović, diplomirani je ekonomista, a već gotovo 20 godina privatnik. Ovaj pasionirani ribolovac već dugi niz godina obavljao je razne funkcije u klubu tako da je nesebičnim zalaganjem i zaslužio mjesto na čelu kluba početkom 2018. godine. Tako je, na neki način, nastavio i porodičnu tradiciju jer je krenuo stopama svog oca koji je bio dugogodišnji predsjednik kluba. Ima 40 godina i aktivan je takmičar u disciplini „ribolov na plovak”. Otac je dvoje djece koja su takođe takmičari u toj disciplini ribolova.

-Sportsko-ribolovni klub „Ibar” iz Rožaja je klub koji iza sebe ima veoma dugu tradiciju. Trenutno broji nešto manje od stotinak članova. Cilj našeg kluba je zaštita i očuvanje ribljeg fonda, kao i zaštita i očuvanje rijeka na teritoriji opštine Rožaje, pa je samim tim ispunjavajući sve potrebne zakonske uslove i dobio gazdovanje vodama na teritoriji Opštine Rožaje. Osim zaštite i očuvanja prirode naš ribolovn klub je usmjeren prema sportu gdje je već dugi niz godina prisutan na velikom broju državnih i međunarodnih takmičenja – ističe, između ostalog, Suad Sutović.

Posebnu pažnju poklanjaju takmičenjima.

-Sa obzirom na to da je naš klub, i pored imena, u pravom smislu riječi sportski klub, onda proizilazi da je jedan od glavnih ciljeva kluba i sportsko-takmičarski dio. To se prije svega odnosi na rad sa djecom koju treba edukovati i naučiti da je sport u njihovom uzrastu veoma bitan jer se bavljenjem sportom nauče kako da očuvaju i zaštite prirodnu sredinu. Jedan od ciljeva kluba je animiranje ribolovaca u smislu očuvanja ribljeg fonda. Planovi su nam da osim sekcije „ribolov na plovak” oformimo i sekciju „flaj fišing”, jer postoji zaista ogromno intersovanje i za ovaj vid ribolova – pojašnjava, između ostalog, Suad Sutović.

On ističe da se njihov klub susreće i sa određenim poteškoćama. U najveće poteškoće u vođenju i radu sportsko-ribolovnog kolektiva, Suad ističe hronični nedostatak finansijskih sredstava.

-To u mnogome sputava realizaciju planova ovog kluba. Osim novčanih, često se javljaju i problemi druge prirode. Naime, postoji nekoliko firmi koje se bave vađenjem šljunka iz rječnih korita. One to rade veoma organizovano i bez neke bojazni da će im neko to zabraniti, pa se stiče utisak da su u sprezi sa pojedincima iz nekih državnih ustanova koji im to na neki način „odobravaju”. Takođe, u probleme bih ubrojao i pitanje gradnje mini hidroelektrana, aktuelni problem koji se javlja i na drugim vodama u Crnoj Gori – pojasnio je, između ostalog, on.

Na jednoj od javnih rasprava koja je skoro održana predsjednik kluba Suad Sutović je iznio svoje, ali i mišljenje svih sportskih ribolovaca Rožaja, a to je potpuno negiranje bilo kakve gradnje i bilo čega na bilo kojim rijekama na teritoriji njihove Opštine.

-Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja podnijeli smo zahtjev da na dvije lokacije dobijemo „zaštićeno ribolovno područje”, veoma važno za mrijest i reprodukciju potočne pastrmke, što nam je i odobreno. Kao što sam istakao, zadnjih godina pojačano je interesovanje za „flaj fišing”. A, kako za ovu sportsko ribolovnu disciplinu kažu da je među najsportskijim, klub će se potruditi da na svaki način pomogne budućim mušičarima. Osim formiranja sekcije „flaj fišing” u sprezi sa ljubiteljima te vrste sporta, naći ćemo lokaciju i uz njihovu pomoć planiramo napraviti „revir” koji će biti namijenjen iskuljčivo mušičarima i sve popularnijeg „Uhvati i Pusti” režima ribolova. Imamo veoma dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i Turističkom organizacijom Rožaja koji u posljednje vrijeme imaju sve veće razumijevanje za naše aktivnosti. Ribolvni klub „Ibar” je od strane istih viđen kao neko ko zaista gaji ideje o očuvanju prirode, poboljšanju turističke ponude, popularizaciji sporta, pa je kao takav uvijek dobrodošao. Veoma dobru saradnju imamo i na državnom nivou, sa rukovodstvom SSROCG, kao i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na kraju, Sutović je kazao da bi želio da akcenat u prvom planu bude stavljen na poziv za makisimalno očuvanje životne sredine, ne samo rijeka već svega što je vezano za prirodu.

-Kada imamo čist grad, čiste livade, planine, biće nam i rijeka čista, a ribolov bolji. Samim tim će i život svih nas biti mnogo, mnogo kvalitetniji. Koristim priliku da članovima našeg kluba, ali i svim istinskim sportskim ribolovcima, poželim jedno veliko „Bistro” u ovoj godini i periodu pred nama i uputim molbu da zajedničkim snagama očuvamo ovo što imamo, a Bogom je dano za uživanje i rekreaciju – kazao je, između ostalog, Sutović.