Zejnelagić: Omikron se prenosi brže i lakše od delta soja, glavni simptomi umor, malaksalost, temperatura

0
2140

On objašnjava da se omikron nekih 10 proteina razlikuje u odnosu na prethodne varijante, a da je za sada, u studijama koje su rađene, primijećeno da se on prenosi nešto brže i lakše nego što je to bilo kod delta soja.

„I dalje je mali uzorak ljudi u populaciji koji je zaražen omikron sojem tako da je nezahvalno precizirati i govoriti u kom pravcu ide klinička slika. Međutim, činjenica je da je, u ovih posljednjih desetak dana, kod lica koja su se zarazila ovim sojem klinička slika bila nešto blaža nego što je bila kod delta soja“, ističe Zejnelagić.

Komentarišući to što je u Crnoj Gori registrovan prvi slučaj sumnje na obolijevanje od omikron soja, Zejnelagić kaže da je, s obzirom na dinamiku putovanja avionom u svijetu, vrlo vjerovatno da je omikron soj došao u Crnu Goru, samo da još nije zvanično potvrđen.

„Vjerovatno po pristizanju dodatnog sekvencioniranja virusa kod uzorka pacijenta za kog se sumnja da je zaražen omikronom, znaćemo da li je on tu. Pretpostavljamo da je on već u okruženju prisutan, tako da je vrlo vjerovatno stigao i u Crnu Goru“, kazao je Zejnelagić.

On je objasnio da se svi novi koronavirusi detektuju PCR analizom, ali da taj test nije dovoljno specifičan da bi se njim moglo otkriti o kom soju virusa je riječ.

„Za to je neophodno dodatno sekvencioniranje virusa koje se radi van Crne Gore“, naglašava Zejnelagić.

Prije toga, primjenjuje se tzv. epidemiološki link gdje osoba daje podatak da li je putovala u područje gdje trenutno postoji omikron soj, te da li je bila u kontaktu sa osobom kod koje je već poznato da je pozitivna na omikron.

„U tom epidemiološkom istraživanju, zajedno sa PCR testom gdje tada već u mikrobiološkim laboratorijama postoje linije u aparatu koje mogu da pokažu abnormalnosti u odnosu na npr. delta soj, može se, posumnjati da se radi o omikron soju“, naveo je Zejnelagić.

Što se tiče efektnosti vakcina u zaštiti od omikron soja, on napominje da je još vrlo malo podataka o tome, ali vjeruje da vakcine koje su dostupne štite od svih sojeva koronavirusa.

„Još je vrlo malo podataka vezano za efektnost vakcina kada se radi o omikron soju. Međutim, s obzirom da se radi o istom virusu, bez obzira na različite varijante, sama primarna struktura virusa je identična i vakcine koje su pravljene u tom pravcu pokrivaju sve te sojeve, s tim da je za neki soj efikasnost veća ili manja, u zavisnosti od broja antitijela u tom trenutku u organizmu“, pojašnjava Zejnelagić.

Pored vakcina, opšti vid prevencije su, kako ističe, maske, distanca, higijena ruku.

„Prvenstveno maska u zatvorenim prostorima jer se na taj način smanjuje emisija virusa, pogotovo kod osobe koja je zaražena i na taj način se koliko-toliko smanjuje infektivna doza virusa koja dolazi do drugih osoba koje su osjetljive“, zaključuje Zejnelagić.

Standard