Zdravstveni sistem Crne Gore spreman da odgovori corona virusu

0
106

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ocijenilo je na danas održanoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković, da u Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni jednog potvrđenog slučaja zaraze novim korona virusom tipa 2019-nCoV te da se zdravstveni sistem naše zemlje, preduzimanjem niza preventivnih mjera na zaštiti države i građana pokazao kao organizovan, funkcionalan, operativan i sposoban da odgovori ovom globalnom izazovu.
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović informisao je Nacionalno koordinaciono tijelo da mjere koje su preduzimane u proteklom razdoblju uključuju, među ostalim: redovnu komunikaciju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koordinaciju svih zdravstvenih ustanova u zemlji, 24-satnu pripravnost osoblja Instituta za javno zdravlje i epidemioloških službi, unapređenje laboratorijskih kapaciteta i dijagnostike i zdravstveni nadzor nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju – povratnicima iz pogođenih područja koji se stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.
Nacionalno koordinaciono tijelo, koje čine predstavnici svih relevantnih državnih organa, poziva građane da slijede njegove informacije, uputstva i poruke koje će, u skladu sa procijenjenim nivoom opasnosti i prioriteta, biti pravovremeno saopštavane javnosti, kako bismo svi zajedno ponašanjem i djelovanjem doprinijeli tome da maksimalno zaštitimo Crnu Goru od zaraze i pandemijskog rizika.
Ocijenjeno je da činjenica da je novi korona virus identifikovan u neposrednom okruženju naše zemlje nalaže nastavak aktivnosti svih relevantnih subjekata i snažan i koordiniran institucionalni odgovor na ovaj izazov.
Na sjednici je ukazano da su sva uputstva i odluke Nacionalnog koordinacionog tima, u skladu sa opredjeljenjem da je zdravlje građana apsolutni prioritet Vlade, obavezujuća za sve državne organe i institucije kao i svakog pojedinca uključujući centralnu vlast i lokalne samouprave. Svim akterima javnog života sugeriše se povišen stepen pažnje u saopštavanju stavova budući da parcijalni politički i drugi interesi moraju biti podređeni interesu zdravlja cijele nacije.
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će u četvrtak, 27. februara 2020. godine na konferenciji za medije koja će biti organizovana u Press centru Vlade Crne Gore sa početkom u 10:30 saopštiti javnosti više detalja uključujući i detaljan plan aktivnosti na nastavku priprema za suočavanje sa pandemijskim rizikom korona virusa tipa 2019-nCoV.