Zdrastvene koristi posta

0
618

Da­nas je medicina toliko napredovala da može istraživati, izučavati i potvrditi značaj i koristi ili negativnosti koje sa sobom nose određeni „vjerski obredi“ u različitim vjer­skim tradicijama, u ovom slučaju ramazanski post.

Naučnici su ustanovili kako ograničavanje unosa hrane tokom dana može pomoći u prevenciji zdravstvenih problema kao što su visoki holesterol, srčana oboljenja i gojaznost, problemima želuca, te u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Kada ne konzumira hranu, naše tijelo se može fokusirati na uklanjanje toksina pošto se probavni trakt odmara.

„Post omogućava želucu da se očisti i ojača. Također može stimulisati proces zvan autofagija u kojem se ćelije čiste i uklanjaju oštećene i opasne čestice“, istakla je nutricistica Claire Mahy.

Naučnici su takođe izučavali povezanost dijete, zdravlja želuca i mentalnog zdravlja i, kako je Mosley objasnio, post može dovesti do oslobađanja BDNF-a (brain-derived neurotrophic factor, neurotrofni faktor izveden iz mozga) u mozgu.

„Pokazalo se kako on štiti ćelije mozga i može dovesti do smanjenja depresije i nervoze, kao i opasnosti od razvoja demencije“, dodaje on.

Mnogi koji su postili također su otkrili da im je to pomoglo, ako su radili kako treba, da izgube na masno tkivo, a dobiju mišićnu masu.