Zbog ubijanja i zlostavljanja albanskih civila na Kosovu osuđen Vlado Zmajević

0
969

Vijeće sudije Višeg suda Dragoja Jovića osudilo je danas Vlada Zmajevića na 14 godina zatvora. Zmajevič je optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva prilikom rata na Kosovu 1999. godine.

Zmajević je 14. septembra, na prvom ročištu u podgoričkom Višem sudu negirao da je 30. marta 1999. godine kao dobrovoljac učestvovao u ubistvu četiri civila albanske nacionalnosti u selu Žegra.

On je izjavio da nije kriv ni za ubistva, kao ni za pljačkanje koji mu se stavljaju na teret.

Prema optužnici, Zmajević je za vrijeme oružanih sukoba vojne organizacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ), kršeći pravila međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnik dobrovoljac pripadnik pješadijaskog bataljona VJ prema licima albanske nacionalnosti postupao nečovječno, ubijao civile i pljačkao njihovu imovinu.

Zmajević i u evidenciji Haškog tribunala

U rješenju istražnog sudi­je od 10.7.1999. godine jasno piše da je Zmajević priznao da je počinio četiri ubistva opisujući način izvršenja.

On je navodno naredio nepoznatom vozaču kamiona koji je prevozio njega i još jednog vojnika sa karaule da se zaustavi, jer je pored puta vidio čobanina. Pitao ga je ko je i odakle je, a kada mu je ovaj odgovorio na albanskom jeziku, Zmajević je u njega ispalio tri hica iz automatske puške i ubio ga, sumnja tužilaštvo, prenio je ranije Radio Slobodna Evropa.

Istog dana je od drugog vojnika tražio da ga sa karaule preveze u selo Žegra da bi počinio još ubistava u dvorištu kuće porodice Haziri. Tužilaštvo sumnja da je na pragu kuće ubio dva brata Miljazima i Ćazima iz automatske puške. Potom je navodno ušao u kuću i ubio Ćazimovu suprugu Ćamilju. Nju je udarao nožem po glavi i nakon toga u nju ispalio rafal iz automatske puške.

Kao razlog za prva dva ubistva navodi strah za sopstvenu bezbjednost, a kao motiv ubistva žene Zmajević je tada naveo da ga je isprovocirala pljuvanjem i uvredama. Zmajević je navodno i u drugoj svojoj izjavi ponovio da „nije ubio nijednog osim to četvoro civila, ali da ništa iz njihove kuće nije ukrao“.

Ipak, on je na prvom ročištu u Višem sudu u Podgorici negirao takve navode, ističući da nikada tako nešto nije potpisao.

Inače, ime Vlada Zmajevića pominje se u evidenciji Haškog tribunala, a u vezi sa suđenjima srbijanskom policijskom generalu Sretenu Lukiću i generalu VJ Nebojši Pavkoviću.

Svjedoci odbrane su u oba slučaja tvrdili da je Zmajević bio odgovoran za ubistva u selu Žegra.

Prema podacima Haškog suda, Zmajević je bio pripadnik 175. motorizovane brigade VJ.