Zadužio fudbalski klub Ibar 200.000 eura

0
1650
Ejup Nurković

Izvor: DAN

Rožajski fudbalski klub Ibar, dok je na njegovom čelu bio predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković, zadužio se više od 200.000 eura, zbog čega je značajan period bio u krizi. Međutim, sada se pozicija kluba popravila na tabeli gdje dijele treće mjesto u Drugoj ligi. Nurković je u decembru prošle godine podnio ostavku nakon stupanja na snagu Zakona o sportu. Zbog dugova u istom periodu cjelukupno rukovodstvo podnijelo je ostavke. Jedan period klubom je rukovodio Gega Musić, a sada je na njegovom čelu Armin Honsić.

Iako se tačni podaci o stvarnim dugovanjima FK Ibar ne mogu dobiti od aktuelnog rukovodstva, koje je u više navrata mijenjano, činjenica je da je žiro račun kluba blokiran, pa je nepoznato iz kojih sredstava se trenutno ekipa finansira.

Prema našim informacijama, klub duguje igračima novac za prevoz, smještaj i ishranu, ali ima i nekoliko kreditnih zaduženja među kojima je 70.000 eura kod Atlas banke. Upućeni u finansijske probleme FK Ibar tvrde da je dobar dio novca samo „prošao” preko računa ovog kluba, a da su ta sredstva navodno upotrijebljena u potpuno druge svrhe kao što su troškovi na lokalne i druge izbore. Po proračunima koje je saopštio jedan od bivših funkcionera FK Ibar, taj kolektiv je zadužen sa mnogo više od 200.000 eura.

– Za nešto oko mjesec i po u 2018. godini, fudbalskom klubu je prebačen cjelokupan godišnji budžet, ali baš u tom periodu, kada je najviše novca dobila na računu, ova ekipa je ispala iz Druge lige. Što se tiče finansiranja kluba bilo je tu nekakvih mešetarenja jer se novac nije prebacivao direktno na račun FK Ibar, već je prvo uplaćen na račun Radija Rožaje a odatle je izvršen transfer na račun FK. Samo kod Atlas banke klub je zadužen sa 70.000 eura. Dug prema privatnim povjeriocima prošle godine je iznosio oko 140.000 eura a imali su i još neiskazanih dugovanja. Ejup Nurković je bio suočen sa velikim problemima prilikom predaje dužnosti jer nijedan kandidat kojeg je planirao da postavi na čelo ovog kolektiva nije htio da se prihvati obaveza i pored toga što je Nurković tada tvrdio da FK Ibar duguje oko 40.000 eura. Ipak, kasnije je sve izašlo na vidjelo tako da su velike pare prošle preko žiro računa FK Ibar a gdje su otišle to bi odgovorni, odnosno Nurković morao da zna – kazao je naš sagovornik.

Osim godišnjeg budžeta i enormnog zaduživanja, preko računa ovog sportskog kolektiva prošle su i značajne donacije koje su izvršili državni fondovi i ministarstva na čijem čelu su funkcioneri Bošnjačke stranke.

S druge strane, zbog nedostatka novca potpuno je ugašen Stonoteniski klub Ibar, koji je svojevremeno bio jedna od najkvalitetnijih i najuspješnijih ekipa u Crnoj Gori. I Košarkaški klub Ibar je zbog maćehinskog odnosa, kada je riječ o finansiranju iz lokalnog budžeta, doveden do ivice opstanka i pored toga što ima prvoligaški status. Ugašeni su i odbojkaški timovi u ženskoj i muškoj konkurenciji. Od ukupno 170.000 eura koliko je u prošloj godini planirano za finansiranje sportskih kolektiva iz opštinskog budžeta, FK Ibar je dobio 105.000 za samo jednu sezonu takmičenja, dok su drugi klubovi mjesecima čekali da im se isplate opredijeljena sredstva. Ko je i na šta trošio novac koji je prošao preko računa FK Ibar zasad nije poznato, ali se zna da ovu ekipu vodi šira porodica i prijatelji Ejupa Nurkovića.

Piše: Vera Ratković