Vlada zabranila gradnju novih mini hidroelektrana

0
281

Ministarstvo ekonomije će preispitati svu dokumentaciju, dozvole i saglasnosti izdate od svih crnogorskih institucija, a za svaku lokaciju na kojoj je data koncesija za male hidroelektrane.

“Dakle, nema gradnje novih malih hidroelektrana, preispitujemo postojeće”, kazala je danas ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Vlada je donijela odluku o ukidanju naknade jedan za obnovljive izvore energije, i ta odluka će na snazi biti od 1.juna.

Primjenom nove odluke, kako poručuju iz Vlade, računi će biti umanjeni od 1,5 do 5 odsto.

“Prosječan račun u 2018. je iznosio 34,36 eura što znači da će građanin koji je lani prosječno trošio nakon 1. juna imati pojeftinjenje na računu od nekih 5 odsto”, kazala je ministarka Sekulić.

Da će Vlada će od 1. juna ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije (OIE 1) na računima za električnu energiju, koji će u tom slučaju biti manji između 1,5 do pet odsto, najavio je premijer Duško Marković, tokom premijerskog sata u aprilu.

Kako je saopšteno, umjesto potrošača, tu naknadu će plaćati Vlada od sredstava prikupljenih od zagađivača, emitera ugljen-dioksida, kroz akcizu na ugalj.