Vlada novčano pomogla porodice stradalih Bošnjaka u Štrpcima

0
347
Vlada Crne Gore uplatila je novčanu pomoć rodbini otetih i stradalih crnogorskih građana iz voza 671 kod mjesta Štrpci, dana 27.02.1993. godine.
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se početkom marta sa porodicama žrtava i tom prilikom kazao da stradanje nedužnih građana u Štrpcima 1993. godine obavezuje Vladu da u dijelu svojih nadležnosti radi na svim otvorenim pitanjima, a paralelno sa tim, i na stvaranju uslova za institucionalnu pomoć porodicama žrtava.
Službenici Vladine Kancelarije za komunikaciju sa građanima obišli su sve porodice stradalih i u razgovoru sa njima sagledali situaciju i mogućnosti za interventnu pomoć. Nakon posjeta i razgovora sa porodicama, za njih je opredijeljena novčana pomoć u iznosu od 17.000 eura, a nastavlja se i sa drugim vidovima podrške.
Takođe, Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Protokola između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u traženju nestalih lica, zadužujući druge institucije i organe da preduzmu aktivnosti koje bi omogućile članovima porodica žrtava da prate sudske procese koji se vode pred nadležnim organima Srbije i BiH. Pribavljaju se i informacije o realizaciji Odluke Skupštine Republike Crne Gore broj 02-2552/10 od 19.10.1993. godine, u vezi sa formiranjem Istraživačko-dokumentacionog centra.