Vlada Katara gradi Islamski kulturni centar u Podgorici

0
565

Mešihat u Staroj varoši gradi zgradu od 1,5 miliona eura
Kupovinu placa i izgradnju objekta, koji će u početku služiti kao kulturni centar, finansira Vlada Katara.

Kamen temeljac za ovaj objekat postavljen je u mjesecu aprilu ove godine a tom prilikom Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat efendija Fejzić između ostaloga kazao je:

„Ne možete imati kvalitetne učenike ako nemate kvalitetne škole. Islamska zajednica, da bi imala kvalitetne kadrove, ljude, vjernike i omladinu, morala je izgraditi svoje infratstukturne objekte. Ovo je jedan u nizu tih objekata. Na našem putu, koji nije nimalo lak, imali smo podršku iz islamskog svijeta. U ime muslimana u Crnoj Gori najiskrenije se zahvaljujem državi Katar, narodu Katara, na svoj pomoći koju pružaju ljudima kojima je pomoć potrebna“, kazao je Fejzić.

On je ponovio da muslimani Crne Gore svoju budućnost i institucije grade u državi Crnoj Gori.

Izgradnju finansira Vlada Katara, a građevina će imati stan – studio sa kupatilom, kuhinjom i pretprostorom, sprat, prizemlje u sklopu kojeg je predviđeno i vanjsko natkriveno stepenište za sprat i podrum, koji je u funkciji parking prostora za četiri vozila.

U sklopu donacije Vlade Katara, Mešihat je kupio plac na kome se grade ti sadržaji za potrebe islamske zajednice.
Radnici građevinske kompanije “Fidija” već su počeli sa pripremnim radovima za izgradnju objekta, koji bi trebalo da bude završen do februara 2020. godine.

Predstavnik Mešihata Omer Kajošaj, kazao je “Vijestima” da će se objekat, koji obuhvata oko 2.000 metara kvadratnih bruto površine, u početku koristiti kao kulturni centar, “ali da će u dalekoj perspektivi to biti objekat stambenog karaktera”.
Kajošaj je pojasnio da su planskom dokumentacijom predvidjeli izgradnju stambenog objekta, da ne bi imali iste sadržaje, jer planiraju izgradnju nove zgrade Mešihata i Islamskog centra.
“Da ne bi ponovili, pošto ćemo u blizini imati novu zgradu Mešihata koja će biti administrativnog karaktera i kasnije i Islamski centar za koji imamo lokaciju kod Vrela ribničkih, išli smo ka tome da napravimo stambene jedinice, iako se u početku neće koristiti za stanovanje”, istakao je Kajošaj.
On je naglasio da će biti izgrađena tri objekta na dva sprata, na dvije lokacije kod Osmanagića džamije.
“Dva objekta, čija izgradnja je počela prije dva-tri dana su spojena”, kazao je Kajošaj, navodeći da im je za izgradnju izdata sva potrebna dokumentacija.
Objekat se radi u zahvatu DUP-a “Stara varoš” – izmjene i dopune, po idejnom projektu privrednog društva za projektovanje, inženjering, promet i usluge “Plan” iz Ulcinja.

Izvor: Vijesti