Više nema online klađenja

0
0

Crnogorski građani mogu da zaborave na popularne sajtove za onlajn klađenje poput Bet365, Bet-at-home ili William Hill, jer je nacrtom Zakona o igrama na sreću predviđena njihova blokada, pišu Dnevne novine.

Stav 107 Zakona o igrama na sreću je jasan i predviđa blokadu IP adresa priređivača koji ne posluju u Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori nije dozvoljeno priređivanje igara na sreću pravnim ili fizičkim licima koja se ne nalaze na listi odobrenih priređivača igara na sreću. Ograničavanje pristupa internet stranicama priređivača igara na sreću koji putem kanala onlajn igranja primaju uplate za igre na sreću od igrača u Crnoj Gori, a koji se ne nalaze na listi odobrenih priređivača igara na sreću, obaviće se putem blokade IP adresa od strane ovlašćenih operatora javnih komunikacionih mreža”, navodi se u pomenutom članu Zakona o igrama na sreću.

Takođe, dodaje se i da operatori moraju blokirati IP adrese svih sajtova za klađenje koji nemaju dozvolu za priređivanje igara na sreću u Crnoj Gori.

“Operatori javnih komunikacionih mreža i javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga, kao i pravna i fizička lica koja na osnovu posebnih propisa postavljaju, upotrebljavaju ili daju na korišćenje elektronsku komunikacionu mrežu ili pružaju elektronske komunikacione usluge na području Crne Gore obavezni su onemogućiti pristup IP adresama objavljenim na listi neodobrenih priređivača igara na sreću u Crnoj Gori”, ističe se u zakonu.

Kako se ističe u zakonu, priređivači su obavezni voditi evidenciju o IP adresama koje nijesu na listi odobrenih priređivača igara na sreću i dostavljati ih nadležnim organima.

“Nadležni organ će sprovesti postupak provjere dostavljenih podataka i ostalih podataka pribavljenih iz drugih izvora. Zahtjev za onemogućavanje pristupa pojedinim adresama na kojima se priređuju igre na sreću suprotno odredbama ovog zakona nadležni organ će dostaviti nadležnom regulatornom tijelu koje nadzire rad operatora i koji su dužni da nalože operaterima sprovođenje mjera ograničavanja pristupa Internet strancima. Lista neodobrenih priređivača igara na sreću sa njihovim IP adresama koji su blokirani od nadležnog organa objaviće se na Internet stranicama nadležnog organa”, objašnjeno je u zakonu.