Upoznajte trenera KK “Ibar” Demira Kalića

0
397

DeKošarkaški klub Ibar se, bez trunke kolebanja, može nazvati ”hitom” dosadašnjeg dijela šampionata. Rožajci su nakon četiri kola ERSTE lige, uz Sutjesku, jedini neporaženi tim u zemlji. Na sjeveru je u derbiju treće runde pao ABA 2 ligaš Lovćen, a pobjednički niz je nastavljen u Balkanskoj ligi, pobjedama u Skadru i Orahovici. Danas ćemo bolje upoznati glavnog ”krivca” za izvanredne rezultate Rožajaca, mladog trenera Demira Kalića.

Demir je bio perspektivni košarkaš, koji je stasavao i igračke visine sanjao u dresu sarajevske Bosne. Međutim, iz sna ga je surovo prenula i, kao još golobradom mladiću, izmijenila životni put teška povreda.

”Nakon dobrih igara u mlađim selekcijama KK Ibar i reprezentativnim selekcijama u tom uzrastu, stigao je poziv od KK Bosna iz Sarajeva, evropskog prvaka i kluba koji je u tom periodu važio za jednog od najboljih na ex-Ju prostorima. Nijesam se ni malo dvoumio i prihvatio sam poziv. Igrao sam u generaciji sa Nihadom Đedovićem i Seadom Šehovićem. Iako je neskromno reći, nas trojica smo bili najbolji igrači kadetske i juniorske ekipe koja je dominantno osvojila naslov prvaka države i učestvovala na jakim međunarodnim turnirima, gdje je imala veoma zapažen nastup. I onda se dešava ono od čega najviše strahuju svi sportisti. Dogodila mi se ozbiljna povreda leđa, koja me je odvojila od parketa u trenucima kada se pripremao prvi profesionalni  ugovor”, prisjeća se naš sagovornik sa tugom u glasu i nakon svih silnih godina distance.

Veliko razočarenje nije Demira ”odljubilo” od košarke. Naprativ, strast je plamsala istim žarom, pa je odlučio da sebi promijeni ulogu u svijetu ”igre pod obručima”.

”U tom periodu žala zbog neispunjenih očekivanja da postanem profesionalni košarkaš, upisao sam fakultet za Sportski menadžment na sarajevskom Univerzitetu. Nakon završenih studija, počeo sam da radim sa mlađim kategorijama u matičnom klubu, gdje su došli i prvi rezultati. Sa mlađim pionirima, pionirima i kadetima bili smo redovni učesnici finalnih turnira. Tada je i Ibar postao prvoligaš i mene su sa 22 godine, uz rad sa mlađim sekekcijama, promovisali u pomoćnog trenera. Prvi trener čiji sam bio pomoćnik bio je Dragan Kostić, nakon njega Rade Petrović, Milan Rondović od kojeg sam najviše i naučio, Muharem Vugdalić i Mladen Ostojić. Prošle godine, na moju veliku radost, rukovodstvo kluba mi je povjerilo da samostalno vodim ekipu”, prepričava nam Demir svoj trenerski razvoj.

f

U debitantskoj sezoni na funkciji prvog trenera, Kalić je kvalitetnim radom sebe preporučio za produžetak povjerenja.

”Iako sa veoma skromnim rosterom u toj sezoni, za jednu pobjedu nam je izmakla Super liga.U Play autu smo bili dominantni sa 9 pobjeda i samo jednim porazom.To me je zadovoljilo upravu kluba i ponuđeno mi je da i ove sezone vodim ekipu.”

A ove sezone – bum!

”Do sada smo odigrali šest utakmica, četiri u ERSTE ligi i dvije u Balkanskoj ligi, bez ijednog poraza što je, svakako, uspjeh koji je i mene iznenadio, jer smo odigrali utakmice sa veoma jakim ekipama kao što je Lovćen u domaćoj ligi i Vlaznija iz Skadra i Orahovica sa Kosova u BIBL. Riječ je o ekipama čiji je budžet nekoliko puta veći u odnosu na Ibrov i koje u svojim rosterima imaju, za naše prilike, veoma skupe igrače”, ponosno ističe 30-godišnji trener.

Perspektivni stručnjak je vrlo mlad shvatio da se u sportu dugoročni planovi ne mogu kovati, pa je odlučio da trenersku karijeru gradi staloženo, korak po korak. Fokus mu je sada isključivo na Ibru i tekućoj sezoni, sa ogromnom željom da se dokazuje na klupi kluba iz svog grada.

”Napravili smo dobru ekipu koja ima potencijala da se bori na oba fronta sa ozbiljnim ambicijama. Najveća snaga ove ekipa je sigurno dobra atmosfera, bolje reći “porodična”, što ekipu sigurno čini jačom na terenu pored kvaliteta koji posjeduje. Želja nam je da ovaj san potraje što duže i da nastavimo da donosimo radost ljubiteljima sporta u svom gradu. Što se tiče mojih ambicija kao košarkaškog trenera, one nijesu isključivo vezane za Rožaje i KK Ibar. Već ove godine sam imao neke ponude, ali sam smatrao da mi treba još trenerskog i životnog iskustva da se uhvatim u koštac sa novim izazovima”, zrelo poentira Demir, čovjek koji stoji iza sjajnih rezultata rožajskog prvoligaša.

piše: Miloš Stijepović