Uprava za šume ostvarila rekordne rezultate

0
728

Nakon analize ostvarenih rezultata u 2019.godini, Uprava za šume konstatuje da je ostvaren rekordan prihod od 7,2 milion €, što predstavlja povećanje od 37% u poređenju sa prihodima od prije pet godina. Ostvareni rezultat je utoliko vrijedniji, što je ostvaren  uz smanjeni obim sječe od 15% u odnosu na 2018.godinu ili za čak  36% u odnosu na 2015.godinu, koja je bila rekordna po ostvarenoj proizvodnji u šumarstvu,  ali i po obimu izvoza najkvalitenije oblovine iz Crne Gore.

Ovim rezultatima su doprinijele aktivnosti na nivou Uprave za šume kroz jasno uspostavljenje interne procedure, kvalitetno uspostavljenu finansijsku disciplinu naplate svih potraživanja kao i insistiranje na doslednom poštovanju obaveza iz potpisanih ugovora. Takođe,  očigledno je da je na ostvareni rezultat vrlo podsticajno djelovala i odluka Vlade iz 2017.godine, da se ograniči izvoz oblovine iz Crne Gore. Ova odluka je u prošloj godini produžena na još dvije godine što u potpunosti podržavaju sve akteri u ovom reprokompleksu, tako da danas imamo situaciju da je Izvoz trupaca u prošloj godini manji za  56 puta nego u 2015. godini!

Pored ohrabrujućih rezultata Uprave za šume, realna očekivanja su da će se ostvariti   rekordni rezultati i u cjelokupnom  sektoru šumarstva i drvoprerade. Procjene su da će se u završnim računima iskazati prihodi od oko 110 miliona €.
Uprava za šume planira da i u ovoj godini, postupak dodjele šuma na korišćenje sprovede blagovremeno i transparentno sa jasnim i jednakim pravilima za sve učesnike uz nastavak uspostavljene prakse naplate svih potraživanja.
Uvjereni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti i u 2020. godini  gdje smo Godišnjim programom gazdovanja šumama planirali uvećanje prihoda po svim osnovima i bolje rezultate nego u prethodnoj godini.