UPOZORENJE GRADJANIMA CRNE GORE

0
351

Za period od 16. do 19. marta očekuje se da u pojedinim predjelima države padne ukupna količina kiše od oko 200 litara kiše po metru kvadratnom a u najkišnijim predjelima potencijalno je moguća količina kiše od oko 300 litara po metru kvadratnom, saopšteno je nakon sjednice Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje održane u Direktoratu za vanredne situacije.

Upozoravaju da će situaciju dodatno usložiti jak južni vjetar sa olujnim karakterom koji se očekuje u subotu, koji može dovesti do usporavanja oticanja vode iz rijeke Bojane u Jadransko more.

„Na sastanku je dogovoreno da svi subjekti u sistemu zaštite i spašavanja podignu nivo spremnosti za reagovanje na najavljenu meteorološku situaciju. U tom smislu, naloženo je da se održe sjednice Opštinskih timova za zaštitu i spašavanje, da se sagledaju, provjere i pripreme raspoloživi ljudski i materijalni resursi na području opština, kao i da se održava stalna komunikacija sa Operativnim štabom koji će kontinuirano zasijedati narednih dana“,saopšteno je nakon sjednice.

Operativni štab je apelovao na građane da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i preduzmu neophodne mjere i radnje kako bi moguće posljedice potencijalnih poplava sveli na minimum.

„Što se ogleda najprije u obilasku i pregledu stanja nepokretne i pokretne imovine, a potom i izmještanju pokretne imovine na bezbjedna mjesta. Takođe, potrebno je izvršiti podizanje električnih uređaja, namještaja i ostalog pokućstva na sigurna mjesta. U tom pogledu, preporučujemo građanima da prate zvanična saopštenja nadležnih organa preko sredstava javnog informisanja i podsjećamo na brojeve za hitne situacije: 112, 123, 122 i 124“, navodi se u saopštenju.