Ugljanin: Pola Sandžaka okupirala Srbija a pola Crna Gora

0
266

Već 29 godina u državi u kojoj živimo na djelu je fašistička tvorevina koja sebe zove srpskom državom Srbijom – rekao je predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin na skupštini stranke upriličenoj povodom 29. godišnjice osnivanja.

„Taj srpski predznak svemu u državi direktna je prijetnja Bošnjacima i svim drugim nesrpskim narodima”, kazao je on i dodao: „Ako mi sada, prije stupanja Srbije, Crne Gore, Sandžaka i Kosova u Evropsku uniju, ne riješimo svoj status, doći će neki novi Milošević ili Vučić, kao opasnost po Bošnjake i Albance”.

Ugljanin smatra da je pola teritorije koju zove Sandžakom pod okupacijom Srbije, a pola je okupirala Crna Gora, i „vladaju teritorijom koja nije njihova”. Kao rješenje Ugljanin je skupštini svoje stranke ponudio platformu u kojoj je navedeno da je „Sandžak istorijska regija čije su granice utvrđene na Berlinskom kongresu”, nad kojom se uspostavlja specijalni status, i po kojoj je ovo područje „teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda (Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba)”. Sandžak bi, po Ugljaninovoj zamisli, trebalo da ima svoj ustav i organe (skupštinu, guvernera i vladu, policiju, sudstvo i tužilaštvo), a sve to da izabere pod nadzorom Evropske unije i Specijalnog komiteta za Sandžak, u čiji sastav bi ušao i predstavnik SAD, OEBS-a i konstitutivnih naroda u Sandžaku. Srbija i Crna Gora trebalo bi da svoje ustave prilagode novoj situaciji.

Prema riječima Ugljanina, u Sandžaku sa specijalnim statusom Albanci, Bošnjaci, Srbi i Crnogorci ne bi ništa izgubili, jer bi imali status konstitutivnih naroda, a „takav Sandžak bi bio nukleus stabilnosti u regionu”. Za ovaj dokument glasalo je oko 800 delegata Skupštine SDA Sandžaka.

Skupu u Novom Pazaru prisustvovali su predstavnici albanskih partija iz Bujanovca, sa Kosmeta i iz Crne Gore. To što nije bilo predstavnika „sestrinske” SDA BiH portal „Sandžačke.rs”, inače blizak smijenjenom predsjedniku Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esadu Džudžu, tumači kao posledicu loših odnosa dvije „sestrinske” stranke i prevagom proalbanske struje u SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka osnovana je 29. jula 1990. godine na velikom mitingu na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, u prisustvu više od 20.000 građana, tada kao dio SDA za bivšu Jugoslaviju sa centralom u Sarajevu.