U rožajskom selu Bukovica od udara groma stradao 32- godišnjak

0
5891

U selu Bukovica, kod Rožaja, juče je u velikom nevremenu od udara groma stradao Semir Hot (32).

U svijetu godišnje od udara groma pogine 25.000 ljudi. Podaci pokazuju i da od te pojave čak šest puta češće stradaju muškarci od žena.

Zašto su gromovi toliko opasni i kako da se zaštitimo od njih objašnjava fizičar dr Nikola Cvetanović.

– Munja je slika koju vidimo, svijetlo koje se prostire. Grmljavina je zvuk, ono što čujemo. A udar groma je sve to zajedno. Tek odskora potpuno razumijemo taj proces. Uzrok je u tome što unutar oblaka dolazi do velikog naelektrisavanja, a munja je u stvari jako dugačka varnica, duga i do pet kilometara. Formiraju se ogromni naponi unutar oblaka, nezamislivi, od 10 do 100 miliona volti.

– Što je veći razmak između munje koju vidimo i zvuka koji čujemo, to smo bezbedniji, jer to znači da je udaljena. Dolazi do ogromnog oslobađanja toplote pa uvek kada imate udar čujete ga kao zvuk. Munje putuju velikim brzinama, do 100.000 kilometara u sekundi. Potpuno ste bezbijedni ako između munje i zvuka prođe oko 30 sekundi. Ako je vidite i jako brzo čujete – niste bezbijedni.

Dr Nikola Cvetanović dao je i korisne savjete kako ovog ljeta ostati bezbijedan kada dođe do grmljavine.

– Ne treba nikako stajati pored drveta, a i na planininama je izuzetno opasno. Savjet je da nikako ne budete u grupi, već se svi razdvojte. Opasne su veoma i vodene površine, pa obavezno treba izbjegavati plivanje i boravak u čamcima. Nemojte leći na zemlju već čučnite. To iz razloga što struja uvek ide ka zemlji. Najbolje je ipak naći zaklon – kazao je fizičar i objasnio zašto je automobil odličan zaklon.

– U automobilima postoji tzv. Faradejev kavez. Ako grmi, vozite uvijek dalje od munja koje vidite na nebu. Ako je vozilo dobro zatvoreno, ako zatvorite sve prozore, onda ste zbog metala u Faradejevom kavezu zbog kojeg je električno polje poništeno, potpuno zaštićeni. Munja ne može da dođe do vas. U automobilu ste bezbijedni bez obzira na to da li je motor uključen ili nije, da li se krećete ili stojite. To je najbliži i najbolji zaklon.