Stigla pojašnjenja u vezi sa paljenjem automobila na auto-putu

0
8256

Na putu se mogu dogoditi brojne nepredviđene okolnosti. Tako su se na primjer za prva dva dana vožnje po tek otvorenom auto-putu Bar – Boljare zapalila četiri vozila, dok je čak 40 prokuvalo. Stručnjaci napominju da je neophodno redovno kontrolisati vozila, ali i da u vidu treba imati karakteristike puta.

Ovim putem je za tri dana, prošlo nekoliko desetina hiljada vozila. Nijesu izdržala četiri, koja su se zapalila.

“Naše ekipe kad su došle na lice mjesta, na sva četiri požara da kažem, zatekle su požar u prostoru gdje se nalazi motor vozila tj. u prednjem dijelu vozila. Lokacija sva četiri požara su se dešavala od petlje Pelev brijeg do rampi na Mateševu, to su bili pežo, reno i citroen”, kazao je Miloš Marković šef Službe zaštite i spašavanja na auto-putu, prenosi portal RTCG.

Oni koji su imali više sreće, doživjeli su na auto-putu da im vozilo, narodski rečeno, prokuva. Iz Monteputa kažu da je za dva dana to bio slučaj kod 40 automobila.

“Sama brzina koja se postiže na auto-putu je veliko opterećenje jer je otpor vazduha znatno veliki, znatno viši naročito preko 80, a i na brzinu od 120 ili 130 kilometara na čas ako izbacite ruku, dolazi do loma ruke. Sve su to opterećenja koje vozilo trpi, u jednom trenutku ne može da izdrži”, kazao je Mirko Đurović vještak saobraćajne struke.

A četvorotočkaši koji se voze u Crnoj Gori često teže izdržavaju izazove na putu zbog starosti. U zemljama Evropske unije voze gotovo deceniju mlađe automobile nego kod nas, kažu iz Alfa centra.

“U Crnoj Gori se vozi negdje oko 256 hiljada vozila, odnosno registrovano je 256 hiljada vozila čija je prosječna starost 15,5 godina. Prema podacima ministarstva, najstarija vozila se voze u Petnjici, Andrijevici i Šavniku gdje je prosječna starost oko 20 godina”, istakao je Miloš Perović iz NVO Alfa centar.

Zato je neophodna detaljnija provjera automobila i to ne samo starijih. U suprotnom, automehaničari će imati pune ruke posla.

“Imamo tu jedan auto ispred servisa koji je prešao 70 hiljada kilometara, ljudi su otišli na auto-put, došli su u petom stepenu prenosa ili šestom pod nekim većim gasom taj auto je sigurno duže vremena začepljen unutra u tom sistemu i normalno, desio se kvar motora, motor je crkao i više nije za upotrebu”, ističe automehaničar Petar Banićević.

Navode da do zapaljenja automobila može doći zbog više razloga, od poroznih i krtih crijeva za dovod goriva, preko oštećene izolacije električne instalacije, do paljenja tečnosti koja procuri iz motora i hidrauličkih sklopova i dođe u dodir s vrelim djelovima motora ili izduvnim gasovima.

Osim o ispravnosti auta, prilikom kretanja na put moraju se, kako napominju stručnjaci, znati i karakteristike saobraćajnice. Dionica od Smokovca do Mateševa je prilično zahtjevna.

“Tokom svih 42 kilometra svoje dužine gdje se negdje od Podgorice gdje je nadmorska visina 60 dolazi do 1100 metara nadmorske visine u jednom dijelu autoputa”, ističe Perović.

Vozači na auto-putu moraju biti oprezni i zbog neuobičajenih ponašanja vozača. O tome svjedoče iz Monteputa, iz kojeg ističu da su zabilježili, između ostalog, korišćenje zaustavnih traka radi fotografisanja pa čak i vožnju u kontra smjeru.

Naravno, rizik se povećava sa starošću vozila, ali i neredovno održavanje i servisiranje može da dovede do neželjenog scenarija…

Iz “Monteputa” su apelovali na građane da s neispravnim vozilima ne izlaze na dionicu “Princeza Ksenija”.