U Rožajama moguća restrikcija pijaće vode

0
431
Panorama Rožaja
Panorama Rožaja/ foto: Eldar Lakota

Ukoliko uskoro ne padne obilna kiša, Vodovod Rožaje će morati da uvede restrikcije.

Iz tog preduzeća navode da je usljed dugotrajnog sušnog perioda dotok na izvorištu Ibra, sa kojeg se snadbijeva gradsko područje prepolovljen, te da je korito Ibra u dužini od 200 metara nizvodno potpuno suvo, dok je kapacitet izvora Grlje, sa kojeg se snabdijeva manji broj građana i industrijska zona Zeleni, smanjen na svega 10 procenata.

Vrelo Ibra bez vode

Tehnički direktor u Vodovodu i kanalizaciji Safet Murić kaže da brojna domaćinstva na višim kotama danima nemaju vode čak po 15 sati dnevno.

– Ovakve prilike sa snabdijevanjem vodom su nezapamćene u Rožajama. Za oko 15 godina, koliko radim u Vodovodu i kanalizaciji, nijednom nijesmo bili u sličnom problemu. Brojni potrošači na Bandžovom brdu i Ibarcu više sati dnevno nemaju vodu za piće. O tome smo obavijestili sve relevantne institucije, od Komunalnog preduzeća, Službe zaštite i spašavanja i Komunalne policije ali to nije urodilo plodom, ništa nijesu preduzeli – kazao je Murić. Prema njegovim riječima, situacija je teška i u seoskom području, naročito u MZ Biševo i Radetina. – Voda se dotura svakodnevno, što takođe predstavlja problem na gradskom području. Vodovodne cijevi na sekundarnom dijelu vodovoda su poluprazne usljed čega dolazi do velikog broja kvarova, što nam stvara dodatne probleme – rekao je Murić.