U Malmeu promovisane knjige Ferida Muhića

0
221

Pod pokroviteljstvom Bošnjačke nacionalne fondacije, u bošnjačkoj palati „Akademia” u Malmeu, održana je promocija dvije knjige prvog predsjednika BANU-a akademika Ferida Muhića, i to „Islamski identitet Evrope” i „Ontologija Islama”.

Pored autora, o djelima akademika Muhića govorili su akademik Šerbo Rastoder i muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević.

Akademik Rastoder je, između ostalog, istakao da su ove dvije knjige najznačajnija napisana djela o Islamu na našem jeziku, od strane jednog filozofa kao što je Ferid Muhić, koji ima kapaciteta da raspravlja o ovim temama sa najvećim svjetskih naučnicima.

Muftija Kujević je rekao da se za knjigu „Ontologija Islama” može slobodno reći da je “Kitabu tevhid” u dvadeset i prvom vijeku. Ontologija je ustvari fitra-vjera u kojoj je Gospodar stvorio svakog čovjeka. Priroda čovjeka je da mora nekoga i nešto obožavati. Bog traži da čovječanstvo samo Njega obožava jer je jedino On savršen i bez nedostataka zato što je Stvoritelj. Stoga samo On zaslužuje obožavanje. I jedino u tevhidu čovjek može postići slobodu. Drugdje je nema. A lažna božanstva žele da porobe ljude. Akademik Muhić ovdje detektuje problem savremenog društva koje zbog svog razularenog hedonizma i materijalizma propagira obožavanje čovjeka odnosno razuma isključujući svaki uticaj etike, morala i duhovnosti. Zbog svega toga je svijet došao u ćorsokak iz kojeg ga može izvući jedino iskrena predanost Bogu, zaključuje muftija Kujević.

Akademik Muhić je detaljno govorio o razlozima koji su ga ponukali da napiše ove dvije knjige koje povećavaju ponos islama, muslimana a time i nas Bošnjaka na Balkanu koji je srce Evrope.

Moderator na skupu je bio predsjednik BNF-a u Švedskoj prof. Samir Selmanović.