U Beranama probuđen nacionalizam iz 90-tih

0
1180

Hrvat iz Berana Igor Tomkić pretučen je juče oko 17 sati u naselju Dolac, a na njega su, kako je saopšteno iz policije, nasrnula dvojica sugrađana, koji su dio grupe koja ga duže vrijeme maltretira i prijeti mu, samo zato što je Hrvat. Napadu je, kako piše Pobjeda, prethodila ispovijest Tomkića Portalu Antena M, objavljena juče, kada je ispričao da on i njegova porodica supruga i kći žive u strahu u gradu na Limu od grupe sugrađana kojima je na meti, te da, iako je sve prijavio policiji i lokalnim vlastima, prijetnje i nasrtaji na njegovu imovinu ne jenjavaju.

Aveti 90-ih na sjeveru Crne Gore: "Šta će Hrvat u Beranama"

Policija je ubrzo nakon napada uhapsila N. P. (19) i M. R. (24) iz Berana, zbog sumnje da su, “na štetu I. T. iz Berana, počinili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda saopšteno je sinoć iz policije.”

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je prije desetak dana razgovarao sa Tomkićem i tada je naložio službenicima CB Berane da se odmah preduzmu mjere za rasvjetljavanje događaja koji je prijavio krađe u njegovoj radnji.

Pobjedi je nezvanično rečeno u Upravi policije da je Veljović odmah pošto je razgovarao sa Tomkićem, prije desetak dana, naložio da se slučaj istraži do kraja.

Igor Tomkić, Hrvat rođen u Beranama, juče je ispričao kako duže vrijeme doživljava maltretiranja i teror od grupe huligana, koji mu zagorčavaju život uz poruku “Šta će jedan Hrvat ovdje?”, jer smatraju da mu nije mjesto u tom gradu.

Tomkić je naglasio da je uplašen za bezbjednost porodice i apelovao na nadležne da obrate pažnju i reaguju.

Prema njegovim riječima maltretiranje traje već skoro godinu i po.

“Počelo je od provokacija na nacionalnoj osnovi i druge vrste, nastavljeno je traženjem reketa, a potom sa nenormalno mnogo provala, krađa, demoliranja moje radnje, prijetnji i svega ostalog. Ovo nijesam trpio sam, tu je bila moja porodica. Prijete mi, poručuju da se selim i da nemam šta da tražim ovdje. U protekla dva mjeseca trpim napade i kući, demoliran mi je auto, bušene sve četiri gume. Prije nekoliko noći našao sam otisak patike na vratima, pokušali su nogom da razvale vrata dok nijesmo bili tu”, ispričao je Tomkić.

Rekao je da su mu svi sa kojima je razgovarao obećali pomoć i da će da preduzmu rigorozne mjere.

Porodica Tomkić je u Beranama od 1961. Od 2014. do 2016. Tomkić je bio u Njemačkoj gdje je pokušao da dobije azil, ali bezuspješno.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić rekao je Pobjedi da najoštrije osuđuje napad na Igora Tomkića.

“Ovo ne smije da se dešava nijednom građaninu Crne Gore”, kazao je Šćekić i istakao da insistira da se napad na Tomkića “procesuira do kraja i da se situacija sredi”.

“Tražim da se kazne svi koji su tom čovjeku nanijeli povrede, koji su uznemirili njega i njegovu porodicu, kao i da se sprovede potpuna procedura od policije, tužilaštva i sudstva”, poručio je Šćekić.

Zakon je, ističe on, isti za sve i svaki građanin mora biti zaštićen.

Tomkić mu je, kaže Šćekić, ispričao da je razgovarao sa Veljovćem i da mu je obećano da će nadležni preduzeti mjere da ga zaštite, pa je mislio da su institucije “čija je to nadležnost uzele stvari u svoje ruke”.

Naglašava da je Tomkić pominjao da je u pitanju reket.

“Policija je trebalo time da se pozabavi, jer to nije za privođenje i puštanje. Reket je krivično djelo i to je trebalo da se ispita”, kategoričan je Šćekić.

Izražavajući duboko žaljenje zbog napada na Tomkića, zaključuje da se “radi o mirnoj porodici koja to ne zaslužuje”.