U Beranama besplatni udžbenici za sve đake

0
270

Povodom početka nove školske godine, predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić je, na svečanosti koja je upriličena u područnom odjeljenju osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Docu, uručio nove udžbenike đacima prvacima te vaspitno obrazovne ustanove.

Takođe, predstavnici  lokalne uprave posjetili su i ostale osnovne škole sa područja Berana i uručili nove udžbenike prvacima.

Lokalna uprava se i ove, kao i prethodnih godina opredijelila  da najveću pažnju posveti obrazovanju i kulturi, jer na taj način ulažemo u budućnost, istakao je predsjednik Šćekić, dodajući da je dodjela besplatnih udžbenika u skladu sa Odlukom za besplatno osnovno obrazovanje.

„Raduje nas što možemo da damo svoj doprinos, kako školama, tako đacima i njihovim roditeljima. Nastavili smo tradiciju i daćemo sve od sebe da se ista nastavi, uz nove programe pomoći svim osnovcima. Sarađujemo svakodnevno sa školama, ne samo u vidu dodjele besplatnih udžbenika već i kroz pomoć poboljšavanja infrastrukturnih uslova za đake i nastavnike. Nadamo se da će to biti naše  skromno zalaganje za budućnost, za bolji grad i ljepše uslove za život. Takođe se nadamo da ćemo zajedničkim ulaganjem u naše mlade, zajedno sa Vladom i državom Crnom Gorom stvarati bolje uslove za život, kako bi se što manje ljudi selilo, više djece rađalo, škole da budu punije  i da ne dolazimo u situaciju da razmišljamo koliki će biti broj djece i da li će nastavnici i profesori imati dovoljan fond časova“, kazao je Šćekić.

Predsjednik Šćekić je istakao da je ove godine opštinskim budžetom  izdvojeno 120.000,00 € za nabavku novih i za zamjenu jednog dijela starih udžbenika za učenike osnovnih škola.

„Imamo dogovor sa školama da jedan dio udžbenika koji se ne kupuje svake godine, đaci čuvaju kako se ne bi uvećavali troškovi. Na taj način, djeca se uče odgovornom ponašanju čime će se rukovoditi i u budućnosti“, rekao je Šćekić.

Akcijom raspodjele besplatnih udžbenika obuhvaćeno je ukupno 2.929 đaka od čega 242 prvaka.