Tajms: film „Balkanska međa“ pravda nasilje nad malim nacijama

0
516

Britanski “Tajms” oštro je kritikovao film “Balkanska međa”, ocijenivši da svojim prikazom nedavne balkanske istorije potkopava regionalni mir.

 

U komentaru objavljenom 31. marta film se istovremeno stavlja u kontekst “meke sile” Rusije.

“Tajms” čak na izvjestan način poziva na cenzuru filma, navodeći da je “Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim nacijama i narodima bez zaštite” i da je “vrijeme da se na to stavi tačka”, jer “kad se laž zaodjene u istinu u opasnosti su život i sloboda”, prenose Novosti.

Film “Balkanska međa”, koji je nedavno premijerno prikazan i u Crnoj Gori, govori o desantu na prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava SFOR-a zauzela aerodrom Slatina, neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

Film je posljednjih nedjelja najgledaniji u bioskopima u Rusiji i zemljama Zajednice nezavisnih država.

Kako je u izjavi za Sputnjik rekao režiser Andrej Volgin, iako je film inspirisan istorijskim događajima, riječ je ipak o umjetničkom djelu, a u “srpskoj liniji” su korišćeni i dokumentarni kadrovi.

U filmu “Balkanska međa” glume Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Anton Pampušni i Goša Kucenko, a u epizodnoj ulozi se pojavljuje i Emir Kusturica.