Svjetski mediji: Vlada Crne Gore pala zbog veza sa Srpskom crkvom

0
313

Vlada Crne Gore pala je u subotu ujutru na glasanju o povjerenju koje je uslijedilo nakon raskola oko odnosa s moćnom Srpskom pravoslavnom crkvom, piše američka novinska agencija Asošiejted pres.

Za smjenu vlade premijera Dritana Abazovića glasalo je 50 poslanika, samo nekoliko nedjelja nakon što je on potpisao sporazum kojim se reguliše položaj Srpske crkve u Crnoj Gori.

Ovo je pitanje osjetljivo za mnoge u maloj balkanskoj naciji od 620.000 ljudi koja se odvojila od svog mnogo većeg susjeda Srbije 2006. godine. Srpska pravoslavna crkva ima najviše sljedbenika u Crnoj Gori, ali je nacija podijeljena oko dominantne uloge Crkve i odnosa vlasti prema Srbiji, navodi Asošiejted pres, a prenosi Vašington post.

Kritičari su tvrdili da nije bilo potrebe za posebnim dogovorom sa Srpskom crkvom različitim od onih s ostalim vjerskim zajednicama. Prozapadne grupacije u Crnoj Gori su takođe opisale sporazum kao instrument kojim će Srbija i Rusija da povećaju svoj uticaj u Crnoj Gori usred rata u Ukrajini.

Abazović je branio sporazum kao način da se zaustavi dugogodišnji spor sa Crkvom oko njenih imovinskih i drugih prava u Crnoj Gori, te da se usredsredi na druga važna pitanja.

Još nije jasno hoće li pad vlade dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora ili će stranke pokušati da formiraju novu vladajuću koaliciju.

Politička prepucavanja u Crnoj Gori blokirala su napredak evropskih integracija. Crna Gora je 2017. prkosila svom bivšem savezniku Rusiji kako bi postala članica NATO, podsjeća Asošiejted pres.