SVEČANA AKADEMIJA BOŠNJAČKOG VIJEĆA

0
393

U Hotelu Hilton u Podgorici, upriličena je Svečana akademija povodom 10 godina postojanja bošnjačkog vijeća i 15 godina od potpisivanja Deklaracije o vraćanju tradicionalnog imena Bošnjak. Ni loši vremenski uslovi nisu omeli da Svečanoj akademiji prisustvuje veliki broj zvanica iz Crne Gore i regiona. Pored ambasadora, diplomatskih predstavnika, predstavnika Vlade, izaslanika predsjednika države, Akademiji su prisustvovali i potpisnici Deklaracije, kao i mnoga druga imena iz društveno-političkog života Crne Gore.

Prisutnima se obratio predsjednik bošnjačkog vijeća, Mirsad Džudžević, i zahvalio na prisustvu ovoj svečanosti. Između ostalog istakao je da ova institucija ima na umu jasne programske orjentacije i smjernice, te da će i dalje voditi računa da narod koji zastupa, predstavlja na pravi način i u pravom svijetlu.

U ime predsjednika Crne Gore obratila se njegova izaslanica prof.dr. Sonja Tomović Šundić.

Na prijedlog Komisije za dodjelu nagrada i priznanja, Bošnjačko vijeće je donijelo odluku o dodjeli ustanovljenih nacionalnih nagrada Bošnjaka u Crnoj Gori, koje su uručene na Svečanoj akademiji.

Povelja Hamdija Šahinpašić koja se dodjeljuje pojedincima ili institucijama za posebne rezultate ostvarene u izučavanju , promociji i afirmaciji , etnomuzikološkog nasljeđa Bošnjaka u Crnoj Gori dodijeljena je etno grupi „Teferidž“.

Povelja Husein Paše Boljanića koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima i organizacijama za oblast obnove ,zaštite , i popularizacije kulturno –istorijskog graditeljskog nasljeđa orijentalno-islamske tradicije.
Dodijeljena je Ahmetu Ademagiću i Mr.Halilu Markišiću.

Nagrada Husein Bašić koja se dodjeljuje stvaraocima iz oblasti književnosti, za književna djela u kojima se afirmiše bošnjačka tradicija i kultura dodjeljena je književniku Safetu Sijariću.

Povelja Rifat Burdžović –Tršo koja se dodjeljuje pojedincima ili institucijama za doprinos u oblastima javnih djelatnosti, politike, ljudskih prava i za doprinos razvoju ideje multietničkog i multikulturnog društva, za istinito svjedočenje o stradanju Bošnjaka, dodijeljena je časopisu ,,ALMANAH,,.

Prisutni su takođe imali priliku da uživaju u zvucima harmonike Amele Frljučkić i Safeta Drljana i sevdahu sopranistkinje Đulije Pelinku i soliste Nena Murića.