SVE VIŠE ZAHTJEVA ZA NJEMAČKE VIZE

0
531

Ambasada Njemačke u Podgorici tokom 2017. izdala je 876 vize našim državljanima za pojednostavljeno zasnivanje radnog odnosa u Njemačkoj, saopšteno je iz ambasade.

Godinu ranije izdato je 683 viza. Kako se navodi u saopštenju Ambasade Njemačke tokom posljednjih nedjelja povećan je broj zahtjeva za vizama.

Zbog toga će od 12. marta 2018. podnosioci zahtjeva za izdavanje vize morati da zakažu termin za intervju u ambasadi Njemačke.

Podsjećaju da je od 1. januara 2016. do vjerovatno kraja 2020. godine Savezna vlada Njemačke pojednostavlja državljanima Crne Gore (kao i Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Albanije) početak obrazovanja ili zasnivanje radnog odnosa u toj državi.

Za ulazak u Njemačku radi zasnivanja radnog odnosa potrebna je viza, za čije izdavanje se mora podnijeti zahtjev u Ambasadi SR Njemačke u Podgorici.

“Podnosioci zahtjeva moraju priložiti ugovor o radu ili stručnoj obuci sa privatnom firmom ili državnom ustanovom u Njemačkoj. Putem ovog programa Savezna vlada Njemačke nudi upravo manje kvalifikovanim državljanima Zapadnog Balkana put za poboljšanje njihove ekonomske situacije – dalje od bezizgledne tražnje za azilom, ka legalnim radnim migracijama”, navodi se u saopštenju njemačke ambasade.