Srušena Arab džamija u Novom Pazaru

0
443

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara optužila je danas Islamsku zajednicu u Srbiji (IZuS) da je rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekat od neprocjenjive vrijednosti i simbol identiteta njegovih građana.

IZuS je u aprilu uklonila krov sa namjerom da rekonstruiše džamiju u centru grada, na samom ulazu u Staru čaršiju i u narodu poznatu kao Arab džamija, za šta, kako u lokalnoj samoupravi tvrde, nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika.

Objekat koji se u dokumentima prvi put pominje 1528. godine, bio je bez krova nekoliko mjeseci, zbog čega su zidovi dvospratne bogomolje počeli da se urušavaju.

Danas su radnici pod nadzorom IZ uklonili cijeli objekat, osim minareta, koji je tokom proljeća znatno oštetio udar groma.

“Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrijednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umjesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i sprovodeći adekvatne mjere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena, bez ikakvog osjećaja za tradiciju i njenu simboliku”, navodi se u saopštenju gradske Komisije.

Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o mjerama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. godine donio Rješenje kojim se zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji.

“Arab džamija, koja je opstajala vjekovima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, nažalost više ne postoji. Srušili su je oni koji misle da istorija ovog grada počinje i završava se sa njima”, saopštila je Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara.