Srpski mediji zbog crkve ponovo „ruše“ Mila

0
226

“Najnovija informacija odjeknula je regionom:Pada vlast u Crnoj Gori posle 30 godina?! Napad na SPC Milu došao glave”…

Ovo je samo jedan od naslova koji se pojavio u dijelu srpskih medija – (Večernje novosti, Alo, Srbija danas…) nakon što je CEDEM objavio rezultate svog najnovijeg istraživanja koje je pokazalo da građani Crne Gore, uz obrazovni sistem, najviše vjeruju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pridružio se i tabloid Informer sa tekstom pod naslovom: “Milo, jadna ti je ta tvoja lažna crkva, ankete neumoljive, Crnogorci najviše vjeruju u SPC”…

Istraživanje CEDEM-a izazvalo je dosta komentara i u Crnoj Gori, gotovo da nema političkog subjekta koji nije izrazio sumnju u rezultate, ističući da istraživanja koja su rađena za njihovu internu upotrebu pokazuju potpuno suprotne podatke.

Međutim, za Srbiju i njihove medije nije moglo biti boljeg tajminga da se pošalje poruka kako je došao kraj vladavine Mila Đukanovića i to zbog srpskih popova.

Niko nije ni pomenuo činjenicu da je, takođe po CEDEM-ovom istraživanju, u decembru prošle godine povjerenje u SPC bilo znatno veće nego u julu ove, prenebregnuli su činjenicu da je predsjednik Đukanović čiju “glavu” svako malo skidaju, i po istraživanju na čije se podatke pozivaju, najbolje ocijenjeni crnogorski političar. Nije im bilo interesantno ni to što su rezultati istraživanja pokazali da i “ugroženim Srbima” u Demokraktskom frontu raste podrška.

U nekim drugim okolnostima vjerovatno bi ovo bila okosnica komentara istraživanja, ali su ovoga puta srpsko svještenstvo, njihovi interesi u Crnoj Gori, bili preči. Zbog tih interesa svakodnevno se u srpskim medijima, od srpskih političara, intelektualaca, šalju opomene Đukanoviću i aktuelnoj crnogorskoj vlasti da se okanu donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer su vjernici SPC navodno životima spremni da brane “svoje svetinje” u Crnoj Gori.

Politički analitičar Ranko Đonović nedavno je u razgovoru za Dnevne novine ocijenio da će CEDEM-ovo istraživanje biti iskorišćeno za manipulacije i spinovanje javnosti, te da tome donekle na ruku ide pomjeranje skupštinske rasprave o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti za septembar. To je, kako je kazao, dovoljno velik vremenski prostor za još agresivniju kampanju prema Crnoj Gori.

Đonović smatra da iza posljednjeg istraživanja stoji pokušaj da se crnogorska javnost ubijedi, a Demokratska partija socijalista pokoleba i opomene da joj rješavanje vjerskog pitanja nanosi štetu i da iz toga izvuče “pouku”.

Za Đonovića, kao i mnoge analitičare koji su, upravo povodom crkvenog pitanja, bili gosti Dnevnih novina nema nikakve sumnje da će kampanja protiv Crne Gore, aktuelne vlasti, posebno protiv predsjednika Đukanovića biti još agresivnija kako se bude približavalo usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. To je pokazala i najnovija interpretacija CEDEM-ovog istraživanja.

Inače, ova nevladina organizacija koja se bavi isptivanjima javnog mnjenja upravo je od beogradskih medija često bila meta napada jer je, prema njihovim procjenama, bila previše naklonjena vlasti. Sada su upravo njeni podaci poslužili da se predsjedniku države pošalje poruka da će mu “napad na SPC doći glave”.

Ovo su vrlo neoprezne i vrlo štetne poruke i za samu SPC, jer bi neko mogao da pročita da će predsjedniku Đukanoviću SPC doći glave!

Nije bilo davno kada je patrijarh Irinej rekao da je u Crnoj Gori, na čijem je čelu Đukanović, Srbima gore nego u NDH. Nakon toga su se samo nizali tekstovi da je “Milo najveći izdajnik kojeg je Crna Gora imala”, da hoće da “hapsi srpske sveštenike i otima svetinje”, da “zove u pomoć šiptare i poziva na linč” protiv srpskih sveštenika koji su htjeli da održe liturgiju u Svaču u Ulcinju…

Jasno je da je pozadina svih ovih napada na Crnu Goru riješenost njene vlasti da konačno stavi tačku na vjersko pitanje. Pokazuje se to i kroz medijsku interpretaciju CEDEMovog istraživanja.

Međutim, ono što u ovom trenutku nije jasno jeste na što su sve spremni hajkači protiv Crne Gore i njenih zvaničnika kako bi crnogorske svetinje zadržali pod okrilje srpske crkve.