Spajić čestitao Bajram po islamskom običaju nakon klanjanog Bajram namaza

0
2331

Već smo navikli da neke od običaja narušavaju baš oni koji bi ih trebali njegovati, pa ćete često, ili kao ove godine, na nekom od portala pročitati bajramsku čestitku par dana prije Bajrama. Od nekog palanačkog funkcionera ili lokalnog hodže. Degutantno.

O drugim, onim snobovskim pojavama, da još predstavnici mjesnih zajednica i šumari nisu dobili medijski prostor za bajramske čestitke nećemo ovom prilikom. Jer bi isto tako bilo degutantno. Skoro svi su se ti palanački funkcioneri, sa obrvama u različitim smjerovima i što bi rekli ljudi iz rožajske okoline „sa paltama“ izređali. (Palta- sako, kratki kaput)

Čestitku Milojka Spajića prenosimo jer je prvi političar visokog ranga koji je najradosniji islamski praznik čestitao onda kada se po bošnjačkim vjerskim običajima i čestita. Nakon klanjanog Bajram namaza. A nije ni čudo rastao je u Pljevljima centru bošnjačke aristokratije. Da je Spajić dan prije čestitao islamski praznik ne bi mu zamjerili, jer je pravoslavac, jer se ovo uobičajilo u državnom (većinski pravoslavnom) protokolu mnogo prije.

Za ove „naše“ „palanačke“ podcrtavanje termina Spajićeve čestitke je edukativnog karaktera!

Uvaženom reisu Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti želim srećan i blagosloven Kurban-bajram i da isti provedete sa svojim najmilijima u porodičnoj sreći i blagostanju. Neka ovaj praznik ojača vrijednosti mira, međusobnog poštovanja i praštanja. Stoji u čestitki Milojka Spajića.