Spajić: Afirmišemo odvojenost vjerskih zajednica od države

0
152

Demokratska partija socijalista je u Podgorici nastupila u koalicionom aranžmanu sa još osam političkih subjekata. Tako da, kada se gleda pojedinačno, mala je razlika između DPS-a i Pokreta “Evropa sad” u broju odborničkih mandata, kazao je lider tog pokreta Milojko Spajić.

On je, u intervjuu za NIN, rekao da je blok koji se zalagao za promjene u glavnom gradu ubjedljivo trijumfovao sa dominantnom ulogom Pokreta “Evropa sad”.

“Vodeći se principom da je odbornička lista “Evropa sad” osvojila najviše glasova, već je izvjesno da će Jakov Milatović biti novi gradonačelnik Podgorice. Stoga, ne vidim opasnost da bilo ko ovaj logičan prijedlog problematizuje”, saopštio je Spajić.

Smatra da su politička kriza i institucionalna blokada velika prepreka za ekonomski oporavak i dalji razvoj.

“Nažalost, mnogi politički akteri ne djeluju u interesu građana, niti ih zabrinjava očigledni regres. Jedini način da se izađe ou institucionalnog haosa jesu vanredni parlamentarni izbori. Jednostavno, poslije pada dvije vlade za dvije godine, aktuelni saziv parlamenta očigledno nema kapacitet da riješi nijedan značajan problem u državi i svako odugovlačenje naše društvo puno košta”, ocijenio je Spajić.

Očekuje da na proljeće, uz redovne predsjedničke, budu održani i parlamentarni izbori, ističući da je to državni interes.

“Naše ambicije su da budemo okosnica nove vlade i trasiramo put ravnomjernog, eksponencijalnog razvoja Crne Gore. Nimalo nisam opterećen funkcijama, koliko imam želju da živimo u zemlji u kojoj će se ostvariti program našeg Pokreta”, istakao je Spajić.

Na pitanje kakav će biti odnos Pokreta “Evropa sad” prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ukoliko bude u prili da formira većinu, Spajić je rekao da je Crna Gora sekularna država, a da on predstavlja partiju koja afirmiše odvojenost vjerskih zajednica od države.

“Sa svim vjerskim zajednicama, uključujući i SPC, imaćemo potpuno jednak i prijateljski odnos”, naglasio je on.

Komentarišući odnose Crne Gore i Srbije, Spajić je rekao da on mora biri na javišem nivou.

“Radujem se najboljim mogućim regionalnim odnosima i saradnji. Odnos Srbije i Crne Gore mora biti na najvišem nivou jer imamo vrlo komplementarne ekonomije, a da ne pričamo o familijarnim i svim drugim bliskostima, koje su svakome više nego evidentne “, poručio je Spajić.