Skoro 30 odsto diploma „Luča“ u Crnoj Gori su iz dvije škole u Rožajama i jedne iz Nikšića

0
1706

Na kraju ove školske godine u Crnoj Gori 1079 polumaturanata i 942 maturanta dobili su diplomu “Luča”. Od ukupnog broja “lučonoša” skoro 30 odsto ih je iz dvije osnovne škole u Rožajama i jedne iz Nikšića, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva prosvjete.

“Školske 2021/22.godine 7306 osnovaca završilo je deveti razred, a broj učenika koji su dobili diplomu “Luča” je 1079”, odnosno 14,77 odsto, kazali su CdM-u iz Ministarstva prosvjete.

Godinu ranije, odnosno, školske 2020/21. godine su 1083 polumaturanta dobila diplomu “Luča”, ili 15,57 odsto.

Što se tiče maturanata školske 2021/22. godine 5234 srednjoskolaca završilo je četvrti razred, a broj učenika koji su dobili diplomu “Luča A” je 337, “Luča B” 615, odnosno, ukupno 942 ili 18 odsto.

“Najviše, oko 30 odsto od ukupnog broja “lučonoša”, ima u tri škole: dvije iz Rožaja  – “25.maj  i “Mustafa Pećanin”, i  jedne iz Nikšića – “Ratko Žarić””, pojasnili su CdM-u iz Ministarstva prosvjete.

Najmanje, dobitnika diplome “Luča” je u seoskim školama, odnosno u većini škola nije bilo nijedne.

U Podgorici je na kraju ove školske godine bilo 720 “lučonoša” od čega 400 svršenih osnovaca i 320 maturanata.

Komentarišući veliki broj dobitnika nagrade “Luča” značajan broj prosvjetnih radnika kaže da godinama ukazuju na njihovu hiper produkciju, i da se petice poklanjaju pod pritiskom đaka i roditelja.

“Davno sam rekla da ovu nagradu treba bar suspendovati, ako ne i ukinuti, dok se svi ne razaberu i prestanu da je doživljavaju kao, prestiž ili trofej i onda sjede na život nastavnicima preko razno, raznih veza i uticajnih rođaka, da poklone petice”, komentar je jedne nastavnice u Facebook grupi Prosvjetni radnici.

Neki od komentara u toj grupi su i:

“Ali krivicu snosi onaj ko poklekne pod pritiskom, a ne onaj ko traži.”

“Nažalost Luča je izgubila svoj značaj. I to smo uspjeli da obesmislimo.”

“Podhitno ukinuti dok se ne zaboravi potpuno da je postojala ta riječ “Luča” u školstvu, a koja je mnoge nastavnike i zdravlja koštala zbog terora počev od roditelja, pa završivši sa ko zna sve kim…”

“Došlo vrijeme da je sramota nemati Luču… Baš, besmisleno…”.

“I svjedočila su nedavno djeca u jednoj osnovnoj školi drami učenice kojoj je iz teškog i bitnog predmeta trebala imati četvorku. Školu je “digla na noge”, kvare joj kaže Luču. Kako može da se pokvari nešto u šestom, sedmom, osmom ako škola traje devet razreda? Skroz je normalno da svi startuju sa takvim ambicijama i da ih otpada do devetog popriličan broj, a na kraju devetog ostane ko ostane. Djeca to posmatraju drugačije. Ako sam skroz odlična do 6-tog, moljakaću da izguram sve naredne godine, da mi ne kvare. Dobijale su se tu i dvojke i jedinice ove godine, ali eto, iz nekog razloga je pet na kraju”.

A. Obradović