SKANDAL: Abazović u Potočarima izjavio da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima već ljudima

0
1549

Izjava crnogorskog premijera Dritana Abazovića da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već ljudima, te da ga nisu počinile vojske nego politike izazvao je gnijev u bosanskohercegovačkoj javnosti, ali i u našoj državi koji su oštro kritikovali ovakvu izjavu Abazovića.

– Genocid nije počinjen nad Bošnajcima, nego ljudima. Genocid nisu počinilie vojske, nego politike, politike zla i prevara. Zato treba da mijenjamo stvari, kad izađemo odavde da shvatimo da ima toliko toga što možemo učiniti bolje. Da damo šansu pravdi i istini. U ime Vlade Crne Gore upućujem najveći nakon svim žrtvama, podršku porodicama i vjerujem da samo zajedno možemo da gradimo jednu mnogo bolju budućnost – kazao je Abazović u govoru.

Odmah su uslijedile oštre reakcije iz Crne Gore i BiH, uz pitanje koga Abazović danas predstavlja u Srebrenici „jer ovo nije stav većinske Crne Gore“.

Tumačenja su da je ovo poruka koju je Beograd prenio preko Abazovića. Relativizacija genocida, mogućnost da se prizna genocid ali nad tamo nekim ljudima ne i da se jasno kažu imena žrtava, kao da su bezvrijedni. Istorijske činjenice su nepobitne što su potvrdile i brojne presude zločincima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu – čelnici Vojske Republike Srpske sistematski ih ubijali samo zato što su Bošnjaci.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica jasno su poručili crnogorskom premijeru da je genocid počinjen nad Bošnjacima i uputili ga da pročita presude međunarodnih sudova.

– Genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio “ubijanje ljudi“, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih – naveli su putem Tvitera.