Šejh koji poziva muslimane na litije tvrdi da se u Srebrenici nije desio genocid

0
1169

Šejh Imran Hosein,koji poziva muslimane na Balkanu da se pridruže litijama u Crnoj Gori, je u poruci bosanskim muslimanima prije 5 godina izjavio da se u Sreberenici nije desio genocid.

On je stav da su Srbi počinili genocid nad muslimanima nazvao mračnim.

„Zasigurno je da nema dokaza o tome da je to bio deo sistematskog plana kao što je to radio Adolf Hitler sa Jevrejima, za koje se plašio da će mu ugroziti vlast. Zato je ustanovio politiku genocida. Tako je, to je bila državna politika, zvanična politika vlade“, navodi on dodajući da su takav sistematski genocid isto sprovodili drevni Egipćani nad Jevrejima, što je opisano u Starom zavetu, i ne tako davno Evropljani nad domorocima Indijancima u Sjevernoj Americi.

„Ali pitam vas u Bosni, prije svega muslimane, muslimane koji sad žive u Srebrenici i Banjaluci, da li stvarno vjerujete da su pravoslavni Srbi imali politiku genocida i da je brane do danas kao ispravnu?“, kaže šeik Imran Hosein i nastavlja:

„Zar vjerujete da misle da je bilo ispravno klati muslimane u Srebrenici? Ja se s takvim mišljenjem ne slažem, ne slažem se uopšte, i nadam se i molim da događaji pokažu da sam u pravu… Zato sam pozvao vladu u Srbiji i vladu bosanskih Srba da među Srbima sprovedu referendum i čuju šta narod ima o tome kaže. Uvjeren sam da bi rezultat tog referenduma bio oštra osuda ubijanja muslimana izbjeglica u Srebrenici. Pa ako većina njih osuđuje ubijanje, kako ga možete nazvati genocidom? To vas pitam. Da je to bio genocid, morao bi da bude dio državne politike. Da li su država Srbija i bosanski Srbi imali podršku cijele zajednice, cijele zemlje, svih ljudi za ubijanje muslimana? Ne vjerujem“, kaže on.